13 iulie 2018

INSULA COMORII. Povestire pe scurt (10)

roman de Robert Louis Stevenson

Partea a șasea Căpitanul Silver

Capitolul 28 În tabăra dușmanilor

În cabană se aflau toți pirații care mai rămăseseră pe Insula Comorii: cinci teferi și unul grav rănit. Silver, care le era căpitan, era palid și avea un aer îngrijorat. Îi spuse lui Jim că atât căpitanul Smollett cât și doctorul Livesey sunt foarte supărați pe el. Îl pofti apoi pe Jim să rămână alături de pirați.

Jim întrebă de ce se află pirații acolo, în cabană, și unde se află tovarășii lui. Plin de bunăvoință, Silver îl lămuri că doctorul Livesey venise cu o zi în urmă la tabăra piraților. Îi spusese că vasul dispăruse și le lăsase casa și proviziile. Cei patru tovarăși ai lui Jim plecaseră de la cabană fără să spună unde se duc.
Silver repetă invitația de a se alătura piraților, dar Jim spuse că știe el ce îl așteaptă. Înfierbântat, le spuse că el fusese acela care le stătuse tot timpul în cale și știa totul despre ei. Le promise că, dacă îl vor cruța, el îi va scăpa de spânzurătoare atunci când vor fi judecați pentru piraterie.
Pirații săriră să îl lichideze pe Jim, dar Silver îi opri și spuse că lui îi place Jim, care este mai bărbat decât oricare dintre ei.
Pirații, furioși pe Silver, cerură să le respecte dreptul de a ieși din cabană și a ține sfat. Ieșiră, iar Silver rămase singur cu Jim. Îi spuse băiatului că este aproape de a fi dat jos din rangul de căpitan, dar de el era și mai rău fiindcă se afla la un pas de moarte. Îi ceru lui Jim ca, dacă el îl scapă de furia piraților, băiatul să îl ajute să scape cu viață la judecată. Jim îi promise că va face tot ce va putea. Silver încheie discuția întrebându-se de ce doctorul, pe lângă tot ce le dăduse,  îi dăduse și harta cu Insula Comorii.

Capitolul 29 Din nou pata neagră

Un pirat intră și ceru făclia pentru o clipă. O luă și ieși. Jim se uită printr-o deschizătură pentru arme și văzu că tăciunii de la foc aproape că se stinseseră. Mai văzu în mâinile unuia care stătea în genunchi un cuțit și o carte. Se ridicară apoi toți și se îndreptară spre ușă. Intrară și unul dintre ei îi puse în mână lui Silver pata neagră.
Pata neagră era o bucată din coperta unei Biblii. Pe dosul ei scria ”mazilit”. Pirații hotărâseră ca Silver să nu le mai fie căpitan. Îi spuseră învinuirile pe care i le aduceau, ca să poată să se apere, așa cum era regulamentul piraților. Socoteau că din cauza lui eșuase călătoria și planul lor. Îl mai acuzau că i-a lăsat pe dușmani să plece și nu i-a lăsat să tabere asupra lor în timp ce plecau. În sfârșit, erau nemulțumiți și de poziția lui față de Jim Hawkins.
La rândul său, John Silver răspunse că planul eșuase fiindcă nu îl ascultaseră. El le spusese să nu se revolte până când nu ar fi ajuns la jumătatea drumului de întoarcere. Le reaminti că ei îl imploraseră să facă târgul cu doctorul Livesey, fiindcă altfel ar fi murit de foame. De asemenea, le luase apărarea celor care plecaseră fiindcă doctorul promisese că va veni să îngrijească răniții și se ținuse de cuvânt. În plus, pe doctor și ai lui urma să îi caute un vas, iar atunci se vor putea folosi de Jim ca de un ostatic, ca să fie luați și ei. Nu numai atât, dar doctorul îi dăduse și harta comorii. Și Silver aruncă pe jos harta. Firește, pirații strigară într-un glas ca Silver să le rămână pe veci căpitan. Se potoliră și se culcară.

Capitolul 30 Pe cuvânt de onoare

A doua zi dimineață sosi doctorul Livesey. Îi controlă pe toți, constată că se mai îmbolnăvise unul de friguri și le spuse că asta e urmarea faptului că își făcuseră tabăra în mlaștină. ceru apoi să fie lăsat să vorbească între patru ochi cu Jim.
Silver îi ceru lui Jim cuvântul de onoare că nu va încerca să fugă, apoi îi lăsă afară să vorbească, Jim înăuntrul îngrăditurii, iar doctorul pe afară. Pirații se înfuriară din nou, dar Silver le spuse  că aveau nevoie de liniște ca să pornească în căutarea comorii. Ieși pe urmele celor doi și îi ceru doctorului să nu uite că el îl salvase pe băiat de furia celorlalți.
Doctorul îl certă pe Jim că fugise fără veste din cabană și îl îndemnă să sară gardul și să fugă. Jim refuză, fiindcă își dăduse cuvântul de onoare. Îi spuse doctorului că salvase goeleta și unde se afla ea acum. Povesti tot ce se întâmplase, iar doctorul îi spuse că le salvase din nou viețile.
Silver se apropie de ei, iar doctorul îl sfătui să nu se grăbească să caute comoara. Silver spuse că trebuie să o caute, ca să-și salveze viața lui și pe a lui Jim. Atunci doctorul îl sfătui să se ferească de furtună când va găsi comoara. Îi promise apoi că va face tot ce va putea ca să-l scape de moarte, dar nu va jura strâmb.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !