13 iulie 2018

INSULA COMORII. Povestire pe scurt (9)

roman de Robert Louis Stevenson

Capitolul 25 Cobor steagul piraților

Ajuns de pe Insula Comorii pe goeleta ”Hispaniola”, Jim îl văzu pe puntea vasului pe piratul cu scufie roșie, mort. Îl zări apoi pe Israel Hands, palid și nemișcat. Băiatul crezu întâi că sunt morți amândoi. Totuși, Hands gemu, se mișcă, apoi ceru în șoaptă rom. Băiatul se duse în cabină, luă ceva de mâncare pentru el și o sticlă cu niște rachiu pentru Hands.

Hands bău din rachiu, apoi Jim îi spuse că a venit să ia vasul în stăpânire și că Hands trebuia să îl considere căpitanul său. Băiatul dădu jos steagul piraților. Hands îi ceru mâncare și băutură, precum și ceva de legat rănile, în schimbul cărora el avea să îl învețe cum să ducă vasul la mal.
Jim îi dădu lui Hands ceea ce îi ceruse și vasul se îndreptă curând către țărmul pe care se aflau căpitanul Smollet și ai lui. Băiatului nu-i ieșea însă din minte expresia feței lui Hands, batjocoritoare și trădătoare.

Capitolul 26 Israel Hands

În timp ce corabia stătea pe loc, așteptând refluxul, Hans îi ceru lui Jim să-i aducă vin din cabină. Cum băiatului nu-i veni să creadă că Hands ar schimba rachiul cu vin, intră la bănuieli. Spuse că se duce să-i aducă, tropăi pe scările care duceau la cabină, apoi urcă înapoi pe alte scări și îl privi pe ascuns.
Hands se târa cu greutate spre un loc de unde scoase un cuțit lung, pe care îl ascunse în haină și se întoarse la locul lui. Jim reveni și el, tiptil, în cabină, luă o sticlă cu vin și urcă pe punte. Hands bău din vin și îi ceru lui Jim să-i taie o bucată de tutun, fiindcă, zicea el, nu avea nici cuțit, nici putere să taie.
Sosind momentul să atingă țărmul, Jim se preocupă să îndeplinească ordinele lui Hands, care se dovedi un bun pilot. Jim uitase să îl supravegheze în timpul acesta, așa că, întorcând capul, îl văzu pe Hands aproape de el, având cuțitul în mână. Băiatul se feri de el, apoi fugi într-o parte. Piratul fugi după el, deși era rănit. Zguduitura goeletei, care atinsese țărmul, îi trânti pe amândoi chiar acolo unde se afla piratul cu scufie roșie. Hands fu încurcat de trupul mortului, timp în care Jim se cățără pe un catarg.
Hands încercă să se cațere și el, după Jim. Băiatul scoase pistoalele și îi spuse să se oprească. Piratul aruncă în el cuțitul, nimerindu-l în umăr. De durere, Jim trase și îl doborî pe Hands, care căzu în apă.

Capitolul 27 ”Galbeni !”

Jim avea umărul țintuit de catarg, sângele îi curgea și pe spate și pe piept și se simțea rău. Încet-încet se liniști. Se gândi să scoată cuțitul, dar fu cuprins de un tremur atât de puternic, încât cuțitul se desprinse de la sine. Băiatul coborî și își legă rana, apoi îl aruncă în apă, lângă Hands, pe piratul cu scufie roșie. Acum corabia era numai a lui. Strânse pânzele și coborî din nou pe Insula Comorii.
Băiatul se îndreptă spre cabana de bârne, mirat de faptul că vedea arzând un foc mare alături, ceea ce nu era în obiceiul tovarășilor lui. Noaptea devenea tot mai întunecoasă, iar el străbătu pădurea cu grijă, dar nerăbdător să-i vadă pe ai lui. Se miră foarte mult că nu făcea nimeni de strajă. Intră în cabană, cu gândul să se culce încetișor în culcușul lui, ca să le facă celorlalți o surpriză dimineață.
Pe neașteptate izbucni un glas ascuțit care repeta fără oprire, un singur cuvânt: ”Galbeni !” Jim înțelese că era papagalul lui Silver, numit de acesta Căpitanul Flint. Pirați se treziră cu toții, Jim încercă să fugă, niște brațe îl opriră, iar Silver porunci să fie adusă o făclie.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Acum este! Îți mulțumesc că ai întrebat, așa am aflat că era o eroare la link. Poți citi mai departe.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !