13 iulie 2018

INSULA COMORII. Povestire pe scurt (11)

roman de Robert Louis Stevenson

Capitolul 31 În căutarea comorii - semnul lui Flint

Silver îi mulțumi lui Jim că i-a salvat viața. Dacă băiatul l-ar fi ascultat pe doctorul Livesey și ar fi fugit cu el, pirații l-ar fi ucis pe Silver. Acum, acesta îl îndemnă pe Jim să stea alături de el în timp ce vor cauta comoara pe Insula Comorii.

Fură chemați la masă. Pirații fripseseră pe jar de trei ori mai multă carne decât le trebuia. În timp ce înfuleca, Silver le spunea celorlalți că îl va ține legat pe Jim în timp ce vor căuta comoara, fiindcă era un ostatic foarte prețios. Odată ce vor avea comoara în mână și se vor vedea pe vas, se vor răzbuna și pe el.
Jim se mâhni foarte tare auzindu-l pe Silver. Înțelese că acesta se punea bine și cu doctorul, dar și cu pirații, iar la o adică ar fi preferat bogăția și libertatea cu pirații, decât doar să scape de spânzurătoare și atât.
Pirații porniră să caute comoara. Unii erau încărcați cu arme și unelte, alții cărau provizii pentru masa de prânz. Pe Jim îl legaseră cu o sfoară de mijloc, iar capătul îl ținea Silver, care mergea cu papagalul pe umăr. Porniră cu cele două bărci urmând însemnările de pe harta cu Insula Comorii. Ajunși pe un platou, trebuiau să caute un copac înalt.
La poalele unui pin dădură de un schelet, a cărui poziție indica direcția de mers. Ce îi miră, era faptul că pe lângă schelet nu se găsea nimic, nici cuțitul, nici tabachera, ceea ce îi făcu să înțeleagă că mortul fusese jefuit.

Capitolul 32 În căutarea comorii - glasul dintre copaci

Pirații se opriră să se odihnească. Silver făcu o recunoaștere cu ajutorul hărții și busolei. Pirații vorbeau în șoaptă, impresionați de scheletul găsit și marcați de frica lor de fantome. Din pădure se auzi deodată vechiul cântec: ”Cin'șpe marinari pe cufărul omului mort,/ Iu-hu-hu ! Și-o sticlă de rom !
Înspăimântați, pirații săriră în sus, iar unul spuse că este Flint, fostul lor căpitan, mort de mult. Silver încercă să-i liniștească, spunând că glasul este al unui om viu. Nici nu termină bine că glasul îl strigă pe un anume Darby M'Graw, să aducă romul. Pirații se înspăimântară din nou, fiindcă acestea fuseseră ultimele cuvinte ale lui Flint înainte de a muri. Silver strigă la ei că nu va renunța la șapte sute de mii de lire, cât valora comoara, de frica unui strigoi.
Până la urmă unul spuse că glasul nici nu semăna cu glasul lui Flint, iar Silver își dădu seama că fusese glasul lui Ben Gunn. Cum nu le păsa de Ben Gunn, fie el viu sau mort, pirații porniră mai departe. Găsiră copacul cel înalt și începură să caute de jur împrejur. Înebunit, Silver scormonea cu cârja în pământ, aruncându-i priviri ucigașe lui Jim și smucind funia. Aurul îl făcuse să uite toate promisiunile.
După ce trecură de un desiș, pirații rămaseră în loc, strigând dezamăgiți. Dăduseră de o groapă mare, veche, în fundul căreia se vedea o coadă de târnăcop ruptă și o scândură pe care era scris numele corăbiei lui Flint, ”Walrus”. Comoara fusese găsită și luată.

Capitolul 33 Căderea unei căpetenii

Silver schimbă repede tabăra. Îi dădu pe furiș lui Jim un pistol și se asigură să stea amândoi de cealaltă parte a gropii față de tovarășii săi. Chiar când aceștia se pregăteau să-i atace, se auziră focuri de armă care doborâră doi dintre cei cinci pirați. Ceilalți trei o luară la fugă.
Apărură doctorul, Gray și Ben Gunn, care le spuseră lui Jim și lui Silver să o ia la fugă, ca să nu ajungă pirații înaintea lor la bărci. Pe drum, doctorul Livesey povesti că Ben Gunn găsise comoara, o dezgropase și o mutase într-o peșteră. De aceea îi dăduse doctorul harta lui Silver cu atâta ușurință. El își dăduse seama și de faptul că pirații vor încerca să se răzbune pe Jim când vor vedea că a dispărut comoara. De aceea îi luase pe Gray și pe Ben Gunn și stătuseră la pândă la locul comorii. Ben Gunn fusese acela care îi băgase în sperieți pe pirați cu cântecul și cuvintele lui Flint.
Când ajunseră la bărci, distruseră una și plecară cu cealaltă. În peșteră cinară, după ce admiraseră grămezile mari de bani și de lingouri de aur care formau comoara. Silver se arătă foarte liniștit și serviabil cu toată lumea.

Capitolul 34 Sfârșit

În dimineața următoare, toată lumea, cu excepția unui om care stătea de pază, a muncit la transportarea comorii pe țărm și de aici pe corabie. Munca a durat câteva zile. A participat și Silver, care era ținut la distanță de toți, dar el nu băga în seamă acest fapt.
Când au terminat, au lăsat provizii, medicamente, unelte, haine și arme pentru cei trei pirați aflați pe insulă și au ridicat ancora, pornind spre cel mai apropiat port al Americii de Sud. Aici urmau să angajeze un echipaj. Doctorul, domnul Trelawney și Jim au fost invitații unui căpitan englez și s-au întors în zori. Pe vas au aflat de la Ben Gunn că Silver furase un sac cu trei-patru sute de guinee și fugise.
Ajunși acasă împărțiră comoara între ei. Căpitanul Smollett renunță să mai navigheze, Gray deveni proprietar al unei corăbii, iar Ben Gunn cheltui banii în nici trei săptămâni. Despre Silver nu s-a mai auzit nimic, iar lingourile de argint au rămas pe Insula Comorii, unde le îngropase căpitanul Flint.

Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului ”Insula Comorii”

Ai putea să mai citești:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !