13 iulie 2018

INSULA COMORII. Povestire pe scurt (8)

roman de Robert Louis Stevenson

Partea a cincea Aventura mea pe mare

Capitolul 22 Cum a început aventura mea pe mare

Doctorul Livesey îngriji cât putu de bine răniții, dar Hunter nu-și mai reveni. Căpitanul Smollett era destul de grav rănit, dar rănile sale nu erau mortale. După ce stătu o vreme de vorbă cu căpitanul și cu domnul Trelawney, doctorul își luă armele, băgă harta cu Insula Comorii în buzunar și părăsi întăritura. Jim își dădu seama că se duce să vorbească cu Ben Gunn.

În timp ce făcea curat prin cabană, Jim simți dorința să iasă în pădure, la aer curat. Își umplu buzunarele cu pesmeți, luă o pereche de pistoale și ieși pe neobservate din întăritură, cu gândul să meargă la stânca cea albă și să verifice dacă barca lui Ben Gunn se află acolo.
Ajuns la stâncă, Jim descoperi barca, mică, făcută din piei de capră întinse pe un schelet de lemn. Hotărât să aștepte noaptea ca să meargă cu bărcuța la goeletă, se așeză și începu să mănânce. La sosirea refluxului, dădu bărcuța la apă.

Capitolul 23 Apele scad

Barca era destul de solidă și de stabilă, dar era foarte greu de manevrat. Noroc că refluxul o ducea drept spre ”Hispaniola”. Jim intenționa să taie parâma cu care era legată ancora. După ce tăie o parte din ea și se mai ținea doar în două fire, îi auzi vorbind pe cei doi pirați care rămăseseră să păzească vasul: cârmaciul Israel Hands și un pirat cu o bonetă roșie. De fapt, nu vorbeau, erau beți și se certau rău de tot.
Jim se prinse de o frânghie și privi în cabină. Ce doi se încăieraseră, fără a simți că vasul plutește în voia valurilor. Când își dădură seama, se repeziră pe punte. Băiatul își dădu seama că el, cu bărcuța lui, nu poate lupta împotriva apelor mării. Se culcă în fundul bărcii și adormi.

Capitolul 24 Cu barca pe mare

Când Jim se trezi, valurile erau mai liniștite, iar curentul de apă duse bărcuța spre uscat. O mai ajută și Jim cu vâsla, dar, la un moment dat, zări înaintea lui goeleta. Aproape stătea pe loc, fiindcă nu mai era vântul care să umfle pânzele. Băiatul observă că nu era nimeni la cârmă și că, de altfel, nu se observa nici o mișcare pe nicăieri.
Deodată vântul răbufni și împinse goeleta tocmai asupra bărcuței lui Jim. Băiatul reuși să se agațe de vas, în timp ce barca lui se scufundă. Jim rămăsese pe ”Hispaniola” fără a mai putea să plece de la bordul ei.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !