29 iulie 2018

FRUMOASA ÎN BLĂNIȚĂ DE PISICĂ (1)

basm de Joseph Jacobs

Cândva, un gentilom bogat și mândru avea tot ce își dorea. Nu avea însă un fiu care să-i ducă mai departe numele și să-i moștenească averea. După mulți ani soția îi născu o fetiță, spre marea lui supărare. Atât de rău se înfurie încât nu voi niciodată să se uite la fetița lui, cu toate că era frumoasă și veselă.

Când fata împlini cincisprezece ani, gentilomul dădu poruncă să fie măritată cu primul bărbat care o va cere de nevastă. Se nimeri ca acesta să fie un om bătrân, slăbănog și sașiu. Fata nu voia să se mărite cu un asemenea bărbat, așa că se duse după ajutor.
Într-o colibă de pe domeniul gentilomului trăia o bătrână. Era îngrijitoare de păsări, dar lumea șoptea că ar fi fost și vrăjitoare. Fetei nu-i păsa de ce spune lumea și găsise adesea sfaturi bune la acea femeie. Și de data aceasta femeia îi dădu unul. Să spună că se va mărita cu bătrânul, dar înainte de asta să i se facă o rochie țesută din argint.
Așa le ceru fata alor ei și, în câteva zile, avea rochia de argint. Bătrâna o sfătui să ceară o rochie din fire de aur. În scurt timp fata avea și o rochie de aur. Bătrâna o sfătui să ceară o rochie din pene, câte o pană de la fiecare din păsările cerului. Familia fetei reuși să-i facă și o rochie din pene. Atunci bătrâna îi spuse să ceară o rochie din blănițe de pisică. I se făcu și aceea, dar a doua zi fata era obligată să se mărite cu bătrânul cel sașiu.
Noaptea, fata îmbrăcă rochia din blănițe de pisică, strânse celelalte rochii într-o legătură și părăsi casa tatălui ei. Merse ea toată noaptea prin pădure până ce zări în depărtare luminile unui castel măreț. Frumoasa în blăniță de pisică dădu de o colibă ce părea părăsită. Se odihni acolo și tot acolo își ascunse cele trei rochii.
Dimineață, porni către castel și ajunse la intrarea bucătăriei. Acolo fu primită să lucreze ca spălătoreasă de vase, sub ordinele bucătăresei. Toți îi spuseră Blăniță-de-pisică, din cauza rochiei. Oamenii o îndrăgiră, fiindcă era frumoasă și bună. Numai bucătăreasa, o femeie tare haină, nu o putea suferi pe frumoasa în blăniță de pisică, tocmai fiindcă era frumoasă și bună.
Într-o zi, fiul stăpânilor, prințul numit Lord Marivel, se întoarse de la curtea regală din Londra. Imediat începură să se facă pregătiri pentru un mare bal.

* * *

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !