31 iulie 2018

CUM A SCAPAT FATME (3)

basm de WILHELM HAUFF



După ce s-au dus la culcare, Mustafa nu a apucat să doarmă mai mult de o oră. L-a trezit lumina unui felinar. Când a deschis ochii, l-a văzut cu uimire pe omul cel mărunțel de la Orbassan. El i-a spus că, dacă i-o dă pe sora lui de soție, îl ajută. Dacă nu, îi va spune lui Thiuli-Kos cine este de fapt pașa.

Mustafa s-a repezit la mărunțel. Acesta a scăpat felinarul pe jos și a luat-o la fugă prin întuneric, țipând cât putea de tare. Tânărul trebuia acum să se salveze, așa că a sărit pe fereastră, apoi a trecut peste un zid înalt și a scăpat. Nu mai avea cai, nu mai avea slugi, dar era liber, avea hainele, hangerul și banii.
Într-un sat, Mustafa și-a cumpărat un cal și s-a dus în cel mai apropiat oraș. Acolo, a cumpărat de la un vraci un leac care să îl adoarmă pe un om ca și cum ar fi mort și un alt leac care să-l trezească din acest somn. A mai cumpărat o mantie, o barbă falsă și o mulțime de sticluțe și de borcănașe. S-a travestit în vraci călător și și-a luat numele de Hacamancabudibaba, apoi s-a dus la Thiuli-Kos.
Bătrânul nu l-a recunoscut pe Mustafa și l-a primit cu bunăvoință. În scurt timp, Thiuli i-a cerut să cerceteze sănătatea roabelor sale. Tânărul s-a bucurat la început, dar apoi s-a întristat, fiindcă roabele aveau să-și strecoare mâna printr-o gaură din perete, iar el trebuia să le examineze pulsul, fără să le vadă.
Thiuli-Kos a început să-și strige roabele pe nume și fiecare a venit și a scos mâna prin gaura din perete. Vraciul le-a cercetat pulsul și a spus despre primele șase că sunt sănătoase. A șaptea roabă a fost strigată pe numele de Fatmé. Vraciul a spus că fata e grav bolnavă. Thiuli l-a trimis să-i pregătească un leac, iar el s-a dus afară și a scris un bilet în care o învăța pe fată ce să facă. I-a dat unui arap din serai leacul adormitor ca să i-l dea fetei. I-a spus apoi lui Thiuli că se duce la malul mării să culeagă niște plante tămăduitoare.

* * *

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !