31 iulie 2018

CUM A SCAPAT FATME (2)

basm de WILHELM HAUFF


Cei trei tâlhari l-au adus pe Mustafa înaintea Voinicului. Acesta și-a spus numele, Orbassan, și, din ceea ce a spus mai departe s-a înțeles că îl lua pe Mustafa drept pașa din Sulieika. Orbassan a adăugat că a doua zi își va primi moartea, fără să-l creadă pe Mustafa că nu era el acel pașă.



În momentul în care cei trei tâlhari îl scoteau pe tânăr din cort, alții au adus un bărbat care semăna leit cu el, numai că avea tenul ceva mai închis și barba mai neagră. Bărbatul a recunoscut semeț că el este pașa din Sulieika. Voinicul l-a dezlegat pe Mustafa și, după ce a ascultat povestea necazurilor acestuia, l-a încurajat și i-a promis că, a doua zi, îi va arăta un drum scurt până la Bassora.
A doua zi de dimineață, pe când încă se mai afla în cort, Mustafa a auzit o discuție între Orbassan și omul cel mărunțel. Mărunțelul, furios fiindcă fusese umilit în prezența lui Mustafa, îi cerea lui Orbassan să-l omoare pe acesta. Orbassan, însă, voia să respecte legea ospeției. L-a scos la drumul cel bun pe tânăr și i-a dăruit o pungă cu galbeni și un hanger. Dacă ar fi avut vreun necaz, era destul să-i trimită hangerul și el avea să îi sară în ajutor.
În a șaptea zi de când pornise la drum, Mustafa a intrat în Bassora. Târgul de sclavi se ținuse cu două zile înainte. Pe sora și pe logodnica lui le cumpărase un bătrân bogat, pe nume Thiuli-Kos, care locuia la două zile de drum de Bassora.
Mustafa a tocmit câțiva slujitori și câțiva cai, a luat pentru toți straie bogate și a pornit spre Thiuli-Kos. Când s-a apropiat de palatul acestuia, și-a cănit barba și și-a înnegrit fața, ca să se dea drept pașa din Sulieika. A fost primit cu multă curtenie de bătrân și, după ce au mâncat, a adus vorba pe departe despre noile roabe. Thiuli s-a lăudat cu frumusețea lor, dar s-a plâns că sunt mereu supărate și triste.

* * *

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !