31 iulie 2018

CUM A SCAPAT FATME (1)

basm de WILHELM HAUFF


Mustafa și Fatmé erau frate și soră. Ei țineau foarte mult unul la altul și la tatăl lor. Când Fatmé a împlinit șaisprezece ani, Mustafa, care era cu vreo doi ani mai mare decât ea, i-a făcut surorii lui o petrecere minunată. Au fost invitate toate prietenele fetei, iar seara le-a dus la o plimbare pe mare.
Pe neașteptate, un vas cu pirați a răsturnat vasul în care se aflau fetele. De pe mal au pornit mai multe bărci ca să le salveze. Vasul necunoscut a dispărut și, când s-au liniștit, au văzut că lipseau două fete, Fatmé și Zoraida, adică sora și logodnica lui Mustafa.

Înnebunit de durere, tatăl l-a blestemat greu pe Mustafa și i-a spus că blestemul nu se va ridica decât dacă o va aduce pe Fatmé înapoi. Tânărul era oricum hotărât să își caute sora, dar acum pleca împovărat de blestemul tatălui.
Mustafa a aflat că aceia care le luaseră pe fete erau negustori de sclavi și că vasul lor se îndrepta spre Bassora, unde se ținea târg de sclavi. Cu toată supărarea, tatăl lui i-a dat o pungă cu galbeni și un cal bun. Tânărul a mers o bună bucată din drumul spre Bassora, dar, în a patra zi, trei tâlhari l-au prins și l-au dus în tabăra lor.
În cel mai frumos cort din tabăra tâlharilor se afla un bătrân mărunțel și urât. Deși făcea pe grozavul, se vedea că nu era al lui acel cort plin de lucruri frumoase și de bogății. Într-adevăr, când tocmai se pornise o ceartă între omul mărunțel și cei trei tâlhari, a apărut Voinicul, căpetenia lor. Era un bărbat frumos și falnic, care l-a dat afară pe mărunțel cu o lovitură de picior.

* * *

Sursa foto
Urmează Cum a scapat Fatme (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

2 comentarii:

  1. Inițiativa dvs. e pozitivă până la un punct. Cei care citesc rezumate, nu vor deveni niciodată adevărați lectori de literatură, iubitori de carte ca dvs și că mine, printre alții. Am văzut cum au decăzut bibliotecile în mai multe țări europene, din cauza lipsei de cititori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveți dreptate, până la un punct. ☺ Cei care nu citesc cărți nu o fac din cauza rezumatelor, ci pentru că nu au fost îndrumați de familie și de școală. În familie mai ales prin exemplul personal. Ar mai fi multe de spus.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !