12 iulie 2018

CĂNUȚĂ OM SUCIT. Povestire pe scurt (1)

povestire de ION LUCA CARAGIALE


Cănuță om sucit și-a arătat firea, care avea să-i aducă atâtea necazuri în viață, încă de la nașterea sa. Nici nu ajunsese bine tatăl său cu doctorul acasă, că el și năvălise în lume, pe când cei doi se aflau în fața casei.
La botez, Radu - Răducanu - Cănuță, atâta s-a sucit și s-a răsucit în mâinile preotului, din cauza apei reci, încât la a treia scufundare preotul l-a scăpat în cristelniță.
Tocmai când a ajuns să meargă și el la școală, Cănuță a rămas orfan de amândoi părinții. L-a luat în grijă bunica dinspre tată. L-a adus la ea acasă, la oraș, și l-a dat la școală.

Cănuță om sucit nu se putea împăca defel cu școala și cu dascălul său. Cu chiu, cu vai, a ajuns în clasa a patra, dar mergea foarte greu. Azi, dascălul îl întreba câți domnitori a avut țara românească, el spunea că nu știe, că a învățat la aritmetică. Mâine îl întreba la aritmetică, el spunea că a numărat domnitorii. În ziua următoare îl întreba câte râuri sunt în Europa, el spunea despre numerele complexe și despre domnitori. Până la urmă, Cănuță s-a dus acasă și i-a spus bunicii că el nu se mai duce la școală pentru nimic în lume.
Bunica s-a dus iute la școală să stea de vorbă cu dascălul. Acesta i-a spus că băiatul nu e de școală, e sucit, una îl întreabă și alta îi răspunde. A sfătuit-o să îl dea la stăpân. Bunica s-a gândit că nu toți sunt făcuți să învețe carte și poate băiatul își va găsi norocul la stăpân.
Cănuță a ajuns băiat de prăvălie la un băcan. Într-o seară, jupânul a pus într-un coș mezeluri și mai multe sticle de vin și l-a trimis acasă la un mușteriu, un client. Coșul era foarte greu, abia l-au ridicat jupânul și un alt băiat, ca să i-l pună în spate lui Cănuță.
Pe jos era un polei grozav. Până la colțul stăzii, Cănuță a mers cum a mers, căci negustorii puseseră să aștearnă cenușă pe jos în fața prăvăliilor. La colț a vrut să o ia pe o ulicioară pe unde nu se dăduse cu cenușă, ca să scurteze drumul. Tocmai atunci i-a venit în față o birjă ai cărei cai abia se țineau să nu alunece. Cănuță s-a ferit, a alunecat și a căzut cu coș cu tot. Când s-a ridicat, coșul era mult mai ușor, iar din el se scurgea vinul din sticlele sparte.
Cănuță s-a întors la prăvălie, gândind că n-o să-l omoare stăpânul. Jupânul s-a înfuriat că nu o luase pe Podul Mogoșoaiei, pe unde era dat cu cenușă. Băiatul i-a spus că voise să scurteze drumul, dar jupânul s-a înfuriat și mai tare pentru paguba pe care i-o făcuse. L-a bătut așa de tare, că băiatului nici nu i-a mai trebuit mâncare. Cănuță om sucit s-a culcat îmbrăcat și a dormit tun până a doua zi, de parcă nu ar fi luat bătaie, ci ar fi fost la chef.

* * *

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !