6 iulie 2018

CALUL. Povestire pe scurt

povestire de EMIL GÂRLEANU

Când era mânz, calul a trăit pe lângă mama lui, în câmpiile Ungariei. Mama lui era o iapă oarbă, care făcuse cei mai frumoși mânji din herghelie.
Nici nu apucă să se deprindă bine cu goana în largul pustietăților, că a fost prins de o ființă care a sărit în spinarea lui. A înțeles că e în pericol să-și piardă libertatea, dar degeaba a fugit nebunește, ființa aceea care îi pusese frâu era tot în spinarea lui. A înțeles că este învins și a pornit să-și poarte stăpânul.

L-au învățat cu șaua, cu zăbala și cu pintenul. Calul și-a purtat cu fală stăpânul prin fața regimentului, apoi l-a dus la război și l-a scăpat de urmăritori, cu prețul unei tăieturi de sabie pe crupă. Stăpânul i-a îngrijit rana și l-a mângâiat îndelung.
Întors de la război, calul și-a avut locul în grajd, în fața unei ferestre luminoase. Acolo vara era răcoare și iarna era cald. Dimineața își ducea stăpânul la câmp, uneori și seara.
Au trecut anii și puterile i s-au cam dus. Picioarele au început să-i tremure, iar odată s-a împiedicat și a căzut cu călăreț cu tot. O vreme, stăpânul l-a luat mai rar la câmp și mergea numai la pas. Mai târziu, nu l-a mai încălecat deloc. Venea la grajd și îl mângâia, apoi poruncea să fie plimbat numai prin ogradă.
Până la urmă, calul cel bătrân a fost mutat într-un colț, iar în locul său a fost adus un cal tânăr. Calul cel bătrân se învioră, se repezi la cel tânăr și îl mușcă de gât. Pentru prima dată, primi două lovituri de vargă de la îngrijitor. A mai încercat de câteva ori să se repeadă la cel tânăr, până într-o seară, când s-a dus la el, și-a lipit trupul de el și au început amândoi să mănânce liniștiți. De atunci nu l-au mai legat.
Cei doi cai s-au deprins împreună. Când cel tânăr pleca, cel bătrân ieșea după el prin ogradă, până era adus înapoi în grajd. Seara după ce mâncau, își rezema botul de gâtul calului cel tânăr, să se odihnească.
Într-o zi, pe calul cel bătrân nu l-au mai ținut picioarele. A scăpat fânul din gură, a încercat să se rezeme de calul cel tânăr, dar nu a izbutit. A căzut pe o parte, zbătându-se și horcăind. Cel tânăr l-a privit nemișcat, apoi a întors capul către ușă și a început să necheze.

Sursa foto
Găsești textul întreg aici !

Alte povestiri de lecturi școlare, după Emil Gârleanu:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !