19 iunie 2018

COCOȘUL. Povestire pe scurt

POVESTIRE DE EMIL GÂRLEANU.

Pașa, cocoșul, se trezește dis-de-dimineață. Privește răsăritul soarelui cu ochi de poet. Iubește frumosul mai mult decât curcanii cei umflați, gânsacii cei fără minte, rățoii cei fuduli sau păunii cei mândri, dar cu glas urât.
Se luminează de ziuă și încep să se vadă dealurile, în depărtare, apoi, din ce în ce mai aproape, câmpul, satul și casa.

Cocoșul se uită prin nuc după tovarășele lui, găinile. Lângă el, bătrâna și plictisitoarea Sura și, ceva mai jos, sora ei ceva mai tânără, dar la fel de certăreață, Țiganca. În dreapta, stăteau fiecare pe creanga ei, găinile Roșcata, Bogheta și Cucueta, niște pisăloage. Berca, de pe creanga cea mai de jos, cel puțin îl lăsa în pace.
Cocoșul se uită însă mai ales după Puica, ea îi era cea mai dragă. Frumoasa americancă, micuț și albă, era chiar deasupra lui. Întinse gâtul și își dădură ”bună-dimineața” sărutându-se. Cocoșul își înfoie penele și privi uimit la frumusețea răsăritului de soare. O privi apoi ghiduș pe Puica, bătu din pinteni, își fâlfâi aripile și strigă din toate puterile, ca să le sperie somnul celorlalte găini.

Sfârșitul povestirii pe scurt a povestirii ”Cocoșul”

Sursa foto
Găsești textul întreg aici !

Alte lecturi povestite pe scurt, după același autor:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

6 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !