6 iulie 2018

CA SOARELE!... Povestire pe scurt

povestire de EMIL GÂRLEANU

Erau o casă cu stăpânii ei, o livadă cu pomii roditori şi o curte mare, cu păsări multe. Aici, în curtea de păsări, stăpânea iubirea. În urmă cu o lună, un cocoş fugise cu găina altuia şi nu îi mai văzuse nimeni de atunci. Apoi o găină se dăduse în dragoste cu  un pichiroi, un bărbătuş de bibilică, şi dispăruseră şi aceştia.
Pichirea, bibilica, se hotărî atunci să-şi caute şi ea un soţ şi puse ochii pe păun.
Se feri să nu bage de seamă celelalte  păsări, să nu le încurce cineva iubirea. S-a tot învârtit pe lângă el, i-a şoptit cu glas dulce, pe limba ei, că îl iubeşte... 
La început, păunul s-a uitat la ea cam de sus, dar pe urmă si-a amintit că auzise el că iubirea trebuie culeasă de unde o găseşti, aşa că, până la urmă, frumoasa pasăre s-a învoit, pe limba ei cam aspră, "Chiau!".
Într-o dimineaţă, pe răcoare, cei doi au pornit pe pajiştea înflorită. S-au sărutat, iar bibilica, plină de iubire, i-a spus păunului că e fericită. Dar el a răspuns cu cuvântul pe care îl folosea cel mai des, "Chiau!", iar bibilica s-a mirat că nu e în stare să-i răspundă decât atât.

*

Deodată răsări, rotund şi auriu, soarele. Păunul străluci și el ca soarele, iar bibilica, cu inima plină de iubire,  admiră când soarele, când frumoasa pasăre. Îl îmbie pe iubitul ei să privească soarele, dar acestuia i se dezlegă deodată limba şi întrebă supărat de ce priveşte soarele dacă îl are pe el. Păunul îşi desfăcu coada în faţa ochilor ei, dar bibilica, dezamăgită, îi spuse că, din cauză că nu mai vede lumina soarelui, nu mai vede nici strălucirea lui. Şi plecă.

Sursa foto
Găsești textul întreg aici !

Alte lecturi povestite pe scurt, după același autor:
Citeste povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !