4 iulie 2018

CĂLĂTORIE SPRE CENTRUL PĂMÂNTULUI (1)

roman de JULES VERNE

apărut pentru prima oară în anul 1864

1

Axel, un tânăr de 19 ani, trăiește la Hamburg, în casa unchiului său, profesorul Otto Lidenbrock, alături de fina acestuia, virlandeza Graüben, în vârstă de 17 ani, și de menajera Martha.
Într-o duminică a lunii mai din anul 1863, profesorul, ce deținea catedra de mineralogie la Universitatea Johannaeum, este așteptat la masa de prânz. Când sosește, însă, trece iute prin sufragerie și se repede în birou. De acolo, îl cheamă nerăbdător pe Axel.

2

În biroul profesorului era o bogată colecție de minerale, șterse mereu de praf de nepotul Axel, care avea solide cunoștințe de geologie.

Unchiul îi arată o carte pe care abia o cumpărase, o carte veche și rară, un manuscris cu litere runice, cronica principilor norvegieni care au domnit în Islanda. Tot răsfoind manuscrisul, cade din el un document scris pe pergament, tot cu litere runice. Profesorul cunoștea acest alfabet și cunoștea și limba islandeză veche, dar nu reușește să înțeleagă nimic. De mânie, renunță să mănânce, dar Axel se duce și se ospătează bine.

3

Profesorul descoperă numele autorului documentului, scris pe coperta interioară a cărții. Era Arne Saknussemm, un alchimist din secolul al XVI-lea, ce fusese unul dintre proprietarii cărții de-a lungul timpului. Îl pune pe Axel să transcrie textul cu litere runice, în litere latine, pe o foaie de hârtie. Îi cere apoi să scrie un text cu cuvintele pe verticală apoi să le treacă pe orizontală, ca să îl cripteze după cum credea el că e criptat documentul.
Axel scrie o propoziție în care arată că o iubește pe Graüben, dar unchiul său, când descifrează, nu dă mare atenție acestui lucru. Totuși, încercând să descifreze în mod asemănător documentul, nu reușește.

4

Unchiul pleacă fără să spună unde, iar Axel rămâne în birou. Se ocupă de clasarea unor geode, apoi le așează într-o vitrină. Se așează apoi într-un fotoliu și ia documentul în mână. Îl tot sucește și îl învârtește până când, obosit, se oprește și începe să-și facă vânt cu el. În acel moment izbutește să descifreze criptograma. Într-adevăr, era scris în latinește, dar ceea ce află îl înspăimântă atât de tare încât se hotărăște să arunce în foc și foaia pe care scrisese el și pergamentul. În acea clipă apare unchiul său.

* * * 

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

14 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. La fiecare episod dai click jos, unde scrie ”Urmează Călătorie spre centrul Pământului ( )”. Se va deschide pagina cu episodul următor, conținând povestirea capitolelor următoare. La ultimul scrie, bineînțeles, ”Sfârșit”. ☺

      Ștergere
    2. Apasa pe Calatorie spre centrul pamantului(2) la ginalul paginii

      Ștergere
  2. Ati facut rezumat si la cartile lui Jules Verne "De la Pamant la Luna" si "Insula cu elice" ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Găsești toate povestirile pe care le-am făcut după romanele lui Jules Verne la pagina ROMANE. Vezi sus pe pagină, sub titlul blogului.

      Ștergere
  3. Mulțumesc mult, sunteți de mare ajutor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti si rezumat la jules verne de la paman la luna?

      Ștergere
    2. Nu am povestit încă ”De la Pământ la Lună” de Jules Verne, dar mulțumesc pentru idee! Când voi avea puțin mai mult timp, voi povesti acest roman.

      Ștergere
    3. Scuzatima ca intreb dar daca puteti sa faceti desigur daca puteti in luna aceasta pe 30 aprilie ? Dacă puteți ca as avea mare nevoie.
      Scuze de deranj

      Ștergere
    4. Îmi pare rău, dar nu se poate așa de repede. ☺

      Ștergere
    5. Încă o dată, îmi pare rău!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !