4 iulie 2018

CĂLĂTORIE SPRE CENTRUL PĂMÂNTULUI (2)

roman de JULES VERNE


5


Profesorul Lidenbrock se așează la birou, hotărât să descifreze documentul. Nu mănâncă și nu doarme nici noaptea. Mai rău, nu-i lasă nici pe ai casei să mănânce, căci ia cheia din ușă și menajera nu se poate duce să cumpere ce-i trebuia ca să pregătească masa.

După-amiază, profesorul vrea să iasă iar în oraș și să ia cheia cu el. Înfometat, Axel îi spune unchiului că a descifrat documentul. Îi spune cum și, în sfârșit, profesorul află conținutul documentului: era indicată calea pentru o călătorie spre centrul Pământului. Autorul documentului, Arne Saknussemm, afirma că el o străbătuse deja. Tare bucuros, profesorul cere să se servească masa.

 6

După desert, profesorul își cheamă nepotul în birou. Axel îi aduce mai multe argumente pentru a nu pleca în această călătorie spre centrul Pământului. Întâi spune că nu e sigur că documentul e autentic, apoi că poate nu e adevărat că Saknussemm ar fi făcut călătoria cu adevărat. Mai spune că n-a auzit niciodată de denumirile geografice din document, Yocul, Sneffels și Scartaris.
Profesorul deschide un atlas la Islanda și îi arată că e vorba de muntele Sneffels, un vulcan cu mai multe cratere. Scartaris, un vârf al acestui vulcan, își aruncă umbra, la sfârșitul lunii iunie,  pe craterul prin care se ajunge în centrul Pământului, după cum scria în document.
Atunci, Axel invocă temperatura foarte ridicată din fundul unui vulcan, chiar stins, și, mai ales, din centrul Pământului, temperatură care menține în stare de incandescență metalele existente acolo și care i-ar ucide. Profesorul răspunde că sunt niște teorii pe care călătoria lor le va confirma sau le va infirma. Nepotul renunță să mai continue discuția, care se încheie cu recomandarea unchiului de a păstra secretul expediției plănuite.

 7

Amețit de discuția aprinsă avută cu unchiul, Axel iese să se plimbe, ajunge în afara orașului Hamburg, către port, unde o întâlnește pe iubita lui, Graüben. Fata vede că e schimbat la față și îl întreabă ce s-a întâmplat.
Axel îi povestește totul, iar Graüben, spre mirarea lui, îl îndeamnă să se ducă. Revine acasă pe înnoptate și îl găsește pe unchiul lui în toiul pregătirii bagajelor. Urma să plece împreună peste două zile.
A doua zi, Graüben vine și îi spune lui Axel că vorbise cu tutorele ei, unchiul lui, și îl îndeamnă din nou să plece. În această călătorie va avea prilejul să se devoteze științei și să devină un bărbat adevărat.
În dimineața următoare, o trăsură mare, plină cu bagaje, îi ducea pe cei doi la gară.

8

Cei doi pornesc cu trenul spre Kiel. De la Kiel, ajung cu vaporul la Korsör și, de aici, din nou cu trenul până la Copenhaga. Aici obțin documentele de călătorie în Islanda și găsesc și un vapor care să-i ducă până acolo, dar pleca abia peste câteva zile.
Unchiul și nepotul vizitează orașul și dau de o biserică a cărei turlă înaltă era înconjurată prin exterior de o scară în spirală. Profesorul îi cere lui Axel să urce amândoi pe scara aceea, ca să se obișnuiască cu înălțimile și cu prăpăstiile. Cinci zile în șir urcă și coboară scara aceea. Dacă la început lui Axel îi este rău și amețește, după cinci zile se obișnuiește. 

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !