3 iulie 2018

ARTHUR ȘI CAVALERII MESEI ROTUNDE (5)

legendă britanică


Într-o zi de toamnă, regele Arthur și cavalerii Mesei Rotunde se aflau cu toții împreună, depănând povești de vitejie. Regina Guinever se plimba prin pădure, însoțită de trei cavaleri: sir Keu, sir Sagramor și sir Gawain. Deodată, mai mult de o sută de cavaleri au înconjurat-o. Erau oamenii lui Méliagrance (Meleagant), un cavaler care îl ura pe soțul ei tot atât de mult cât o iubea pe ea.



Cei trei cavaleri au sărit să își apere regina, dar au fost răniți și ea a cerut să înceteze lupta. Méliagrance a dus-o pe regină și pe cei trei cavaleri la palatul său. Regina a plătit un paj ca să meargă să-l vestească pe Arthur.

Când s-a aflat la Camelot de răpirea reginei, Lancelot a cerut regelui să îl lase pe el să meargă să o elibereze. Pe drum, niște oșteni de-ai lui Méliagrance l-au lăsat fără cal. Greutatea armurii și a armelor nu îl lăsa să meargă pe jos, așa că Lancelot s-a urcat într-o căruță, fără să-i pese că ajunge de râsul lumii.

Méliagrance a văzut că Lancelot a ajuns la castelul său și s-a înspăimântat. A rugat-o pe regina Guinevere să-i mijlocească iertarea, iar el va deveni vasalul lui Lancelot și îi va ceda castelul, pământurile și oamenii săi. Așa au făcut. Lancelot a fost numit ”Cavalerul din căruță”, în loc de ”Cavalerul alb”, cum i se spusese până atunci.

După această întâmplare, dușmanii regelui Arthur și cei ai reginei Guinevere s-au unit și au început să uneltească împotriva acestora. Conducătorul lor era nepotul lui Arthur, Mordred, care dorea să ajungă pe tronul Britaniei.
Primul lucru pe care îl dorea Mordred era îndepărtarea lui Lancelot, atât de credincios regelui și reginei. Dacă reușea, Masa Rotundă își pierdea puterea, și odată cu ea și Arthur.
Mordred știa despre iubirea nemărturisită dintre Lancelot și regina Guinever. A ticluit o scrisoare ca din partea reginei către Lancelot, în care ea îl chema în ascuns pe cavaler la o întâlnire. A făcut ca scrisoarea să ajungă la cavaler, apoi i-a spus regelui că cei doi au întâlnire. Arthur nu l-a crezut și l-a certat. Totuși, a doua zi, când regele trebuia să plece la vânătoare, s-a nimerit ca Lancelot să nu meargă, fiindcă nu se simțea prea bine.
Regele și suita lui au plecat la vânătoare. Lancelot s-a dus la regină, dar nu au apucat să vorbească. Mordred și vreo zece cavaleri au năvălit în odaie, strigând că Guinevere și Lancelot îl dezonorează pe regele Arthur. Lancelot i-a alungat pe cavaleri și i-a spus reginei că vor fugi la rege și o vor acuza. I-a propus să meargă la castelul lui, dar ea a refuzat. A dorit să își apere onoarea în fața soțului ei, fiindcă era nevinovată.
Arthur nici nu a crezut că este vinovată, dar cavalerii din șleahta lui Mordred au cerut să fie judecată de consiliul cavalerilor, în absența soțului ei. Au condamnat-o la moarte prin ardere pe rug. Când se afla pe rug și un călugăr era gata să aprindă focul, a sosit Lancelot cu cavalerii lui și au eliberat-o.  Arthur nu credea în vina lor, dar a spus că, totuși, legile onoarei îl obligau să lupte cu Lancelot, ceea ce însemna pieirea Mesei Rotunde.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !