8 iulie 2018

20000 DE LEGHE SUB MĂRI. Povestire pe scurt (3)

roman de JULES VERNE

Capitolul VII. O balena de specie necunoscuta

Profesorul Aronnax este pe cale să se înece, când simte că îl trage cineva către suprafața apei. Era Conseil, care se aruncase în apă după stăpânul său. Cei doi plutesc pe apă mult timp. În toiul nopții, Conseil strigă după ajutor cu ultimele puteri. Cei doi aud un răspuns în fața lor și înoată într-acolo.
Profesorul se lovește de ceva tare, apoi este prins și tras de Ned, aflat pe suprafața de metal a obiectului despre care crezuseră că este o balenă. Urcați toți trei pe el, văd că are forma unui pește de oțel și înțeleg că este un vas submarin.
Vasul pornește, întâi cu viteză mică, apoi balena de oțel își mărește viteza, iar cei trei abia se țin de un inel de metal. Când vasul începe să se scufunde. Ned izbește tare plăcile de metal. O placă se ridică și apar opt oameni care îi trag înăuntru.

Capitolul VIII. Mobilis in mobile

Cei trei sunt închiși într-o cameră în care era întuneric. Ei se tem că sunt prizonierii unor pirați. Ned se înfurie și spune că își va folosi cuțitul împotriva primului care va încerca să îl atingă. Profesorul încearcă să-l calmeze și caută să exploreze camera. Aceasta are pereți de metal, nu are nici ușă, nici fereastră. 
După vreo jumătate de oră, în tavan se aprinde un glob cu lumină electrică. Intră doi oameni, unul scund și lat în spate, cu o privire vie. Celălalt este înalt, mândru, cu o privire hotărâtă și senină, cu aspectul unei firi potolite. Cei doi poartă haine dintr-o țesătură specială și vorbesc o limbă necunoscută.
Prizonierii își spun povestea în patru limbi, franceza, engleza, germana și latina, fără ca gazdele lor să pară că au înțeles ceva. Cei doi ies fără să le spună nimic, ceea ce stârnește din nou furia lui Ned. Chiar atunci își face apariția un steward care le aduce haine și încălțăminte, apoi pune masa și aduce mâncare. Pe fiecare obiect de pe masă era însemnată litera N, înconjurată de inscripția ”Mobilis in mobile”, care înseamnă ”Mișcător în elementul mișcător”. Cei trei, acum sătui, adorm, răpuși de oboseală.

Capitolul IX. Furiile lui Ned Land

Profesorul Aronnax se trezește înaintea celorlalți. Simte că aerul înăbușitor devine deodată respirabil și descoperă repede că deasupra ușii este gaura unui tub de aerisire prin care pătrundea aerul iodat al mării. Vasul urcase pentru aerisire la suprafața apei.
Se trezesc și ceilalți doi, dar se trezește și furia lui Ned Land. Întâi se supără că nu li se aduce din nou de mâncare. După aceea îl cuprinde furia că sunt ținuți închiși. Se gândește la evadare, dar era imposibil să evadeze dintr-un vas submarin. Atunci se gândește să pună, ei trei, stăpânire pe vas. Profesorul îl roagă din nou să-și stăpânească furia.
Trec două ore, timp în care Ned devine din ce în ce mai furios. Profesorul începe să-și schimbe impresia bună pe care i-o făcuse înfățișarea nobilă a comandantului vasului. Crede acum că e nemilos și crud, că e un dușman al oamenilor, pe care îi urăște.
În sfârșit, ușa se deschide și apare stewardul. Ned sare să-l strângă de gât și, în timp ce Conseil încearcă să-i descleșteze mâinile, profesorul aude vocea comandantului, vorbind în limba franceză.

* * * 

    Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru toate vârstele!

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !