8 iulie 2018

20000 DE LEGHE SUB MĂRI. Povestire pe scurt (2)

roman de JULES VERNE

Capitolul IV. Ned Land

Comandantul Farragut este sigur de existența monstrului marin și e hotărât să-l prindă și să-l omoare. Promite un premiu de două mii de dolari celui care va anunța primul apariția animalului, așa că tot echipajul stă cu ochii ațintiți în apele mării.
Fregata Abraham Lincoln era înzestrată cu tot ceea ce era necesar pentru vânarea uriașului animal: căngi, săgeți dințate, gloanțe explozive, chiar și un tun.
Pe vas se afla și canadianul Ned Land, regele vânătorilor cu cangea. Vânătorul era un bărbat de vreo patruzeci de ani, ca și profesorul Aronnax. Era înalt și puternic, serios și tăcut, în afară de momentele când îl nemulțumea ceva.
Vorbind amândoi limba franceză, profesorul și vânătorul se apropie. Ned povestește frumos întâmplări pe care le trăise în mările polare. Profesorului îi place mult să îl asculte. Canadianul nu vrea cu nici un preț să creadă că un cetaceu, oricât de mare, a izbutit să găurească plăcile de fier ale unui vapor. Profesorul îi explică faptul că animalele care trăiesc pe fundul mării sunt puternice, fiindcă trebuie să reziste la uriașa presiune a apei, totuși Ned Land nu se lasă convins.

Capitolul V. La întâmplare

Fregata Abraham Lincoln trece pe la Capul Horn din Oceanul Atlantic în apele Pacificului, mergând apoi la întâmplare. Zi după zi oamenii pândesc apariția cetaceului uriaș, dar acesta nu își face apariția. Numai vânătorul este nepăsător, socotind că animalul este departe, fiindcă se mișca foarte repede dintr-un loc în altul, iar pe acolo fusese semnalat cu două luni în urmă.
Vasul cutreieră oceanul timp de trei luni. Oamenii își pierd răbdarea și cer comandantului să renunțe la căutările făcute la întâmplare. Comandantul mai cere trei zile, apoi urmează să se îndrepte spre mările europene. În seara celei de-a doua zile, însuși Ned Land semnalează prezența uriașului chiar în fața fregatei.

Capitolul VI. Cu toată viteza

Toți aleargă să vadă. Într-adevăr, în fața vasului se vede monstrul, scufundat la câțiva metri sub suprafața apei și degajând o lumină puternică și strălucitoare. Monstrul se apropie cu viteză de vas, în apropierea acestuia lumina dispare brusc, iar monstrul apare de cealaltă partea vasului, ca și cum ar fi trecut pe dedesubtul lui. Ned Land cere să i se pregătească o balenieră pentru a doua zi de dimineață.
Dimineață, un corp negru și lucios se zărește înapoia fregatei. Profesorul Aronnax îl studiază cu privirea și socoate că este minunat proporționat.  Două coloane de aburi și de apă zvârlite în aer de ființa neobișnuită îl conving definitiv că face parte dintre cetacee.
Începe urmărirea animalului. Ned Land îi cere comandantului Farragut să mărească viteza, pentru a încerca să arunce cangea în animal. Acesta are o viteză mult mai mare, așa că Ned renunță. Comandantul ordonă atunci să se tragă cu tunul. Un tunar priceput nimerește ținta, dar ghiuleaua alunecă pe suprafața lucioasă și tare a animalului.
Fregata continuă urmărirea până la căderea nopții. Oamenii cred că au pierdut urma animalului, dar, la un moment dat apare în fața vasului lumina cea puternică. Animalul era nemișcat și oamenii socotesc că adormise, obosit de urmărire. Vasul se apropie fără zgomot de el, Ned Land zvârle cu putere cangea și se aude un zgomot puternic. După câteva momente se produce o ciocnire brutală, iar profesorul Aronnax cade în apă.

* * * 

    Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru toate vârstele!

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !