roman de JULES VERNE
Capitolul X. Omul mărilor
Comandantul navei le spune celor trei că înțelege toate limbile în care îi vorbiseră, dar că nu a vrut să le răspundă înainte de a se gândi bine. Îi acuză că au venit să-i tulbure liniștea și le spune că ar fi putut să-i abandoneze. Totuși, le-a dat adăpost pe vasul lui și vor fi liberi să circule prin el, cu excepția acelor împrejurări în care va fi nevoit să le ceară să stea închiși în cabinele lor.
Profesorul Aronnax, Ned Land și Conseil protestează împotriva faptului că sunt ținuți prizonieri pe navă. Comandantul le spune că nu le poate da drumul, acum că știu secretul lui. Le mai spune însă și că vor face înconjurul lumii submarine și vor vedea minuni nemaivăzute.
Prezentându-se drept căpitanul Nemo, comandantul îi poftește în cabina lor pe Ned și pe Conseil, iar pe profesor îl invită să ia dejunul cu el. Mâncărurile erau toate făcute din alimente provenite din mare: mușchi de broască țestoasă marină, smântână din lapte de balenă, zahăr extras din alge fucus. Capitanul Nemo nu accepta nimic venit de pe pământ.
Capitolul XI. Nautilus
După masă, capitanul Nemo îl conduce pe profesorul Aronnax să viziteze vasul. Profesorul află că vasul se numește Nautilus. În biblioteca sa se aflau douăsprezece mii de cărți, toate valoroase, de literatură beletristică și științifică. Căpitanul îi spune că biblioteca este și cameră de fumat și îi oferă țigări făcute dintr-un soi rar de alge, bogate în nicotină.
Cei doi trec într-un salon mare și frumos, în care se aflau colecții de artă - picturi și sculpturi făcute de cei mai vestiți artiști -, un pian și partituri cu muzica marilor muzicieni ai lumii, colecții de curiozități din natură, de cochilii și de perle. Pe pereți se mai aflau numeroase instrumente, care stârnesc curiozitatea profesorului.
Capitolul XII. Totul cu ajutorul electricității
Capitanul Nemo îl conduce pe profesor în cabina lui, în care se aflau aceleași instrumente ca și în salon. Erau aparatele necesare pentru navigația lui Nautilus. Termometrul, barometrul, sextantul, lunetele, îi sunt cunoscute profesorului. se miră însă când află că vasul folosește pentru a funcționa electricitatea, produsă de pile cu ajutorul sodiului din apa mării și a cărbunelui din subsolul oceanului. Electricitatea folosea la toate, de la propulsarea vasului prin apă până la iluminatul cabinelor, pregătirea mâncării și a apei de băut.
Capitolul XIII. Câteva cifre
Capitanul Nemo îi arată profesorului Aronnax planurile vasului Nautilus. Avea forma de cilindru cu capetele conice, lungimea de șaptezeci de metri, diametrul - în partea cea mai voluminoasă - de opt metri. Îi spune și suprafața și volumul acestui vas destinat navigației submarine și felul în care a rezolvat problema rezistenței pereților la presiunea apei, precum și modul în care coboară la fundul apei și urcă la suprafață.
Profesorul este uimit și entuziasmat de calitățile vasului. Capitanul Nemo îi spune că este inginer, a studiat la Londra, la Paris și la New York. Pentru a păstra secretul lui Nautilus, comandase părțile lui componente în diferite părți ale lumii și le asamblase pe o insulă pustie, împreună cu lucrătorii lui, instruiți anume pentru acest lucru. În final adaugă că este neînchipuit de bogat.
* * *
Urmează 20000 de leghe sub mări (5)
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru toate vârstele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !