29 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (9)

roman de KARL MAY


6.  Eliberarea lui Sam


Winnetou, setos de răzbunare, ia hotărârea să-l prindă pe Santer și să-l pedepsească crunt pentru moartea tatălui și surorii sale. De asemenea, Winnetou vrea să-i distrugă pe toți kiowașii. Old Shatterhand îi explică faptul că nu este bine ca pieile-roșii să se lupte între ele atunci când au dușmani atât de puternici și numeroși ca albii.

Winnetou renunță la ideea de a-i distruge pe kiowași după cum renunțase și la ideea de a se răzbuna pe toți albii pentru moartea lui Inciu-Ciuna și a lui Nșo-Ci. Se sfătuiește cu Old Shatterhand  să îi prindă pe kiowași într-o trecătoare și să-i oblige să-l predea pe Santer. În liniștea înserării, Old Shatterhand aude un zgomot în spate, în pădure. Se repede și prinde un capăt de haină în mână. Aude o exclamație în engleză, deci era un alb, care izbutește să fugă. Nu putea fi altcineva decât Santer.
Old Shatterhand își dă seama că Santer auzise planul lor și se duce și el să-i iscodească pe kiowași, să afle ce hotărâre iau. Se apropie pe nesimțite de tabăra kiowașilor, ajungând chiar înaintea lui Santer. Acesta îi spune șefului indienilor ce aflase, dar și că fusese descoperit. Apașii știau acum că li se aflaseră planurile și probabil le vor schimba. Șeful kiowaș hotărăște să se întoarcă cu toții în satul lor, spre disperarea lui Santer care vede că se îndepărtează de aurul apașilor. El îi spune șefului că Tangua va fi nemulțumit că a scăpat prilejul de a-l ucide pe Old Shatterhand, cel care îi zdrobise genunchii. Atunci șeful hotărăște să atace întâi grupul lui Old Shatterhand, aflat la un capăt al trecătorii, apoi grupul lui Winnetou, aflat la celălalt capăt.
Aflând toate acestea, Old Shatterhand se întoarce în grabă la grupul lui. Pornesc prin noapte către locul în care se afla grupul lui Winnetou. Când ajung acolo, Old Shatterhand și Winnetou se sfătuiesc și hotărăsc să pornească și ei spre satul lui Tangua, dar pe alt drum. În cale se întâlnesc cu doi negustori albi, care tocmai fuseseră în satul lui Tangua. Aceștia le spun unde se află temnița kiowașilor, în care era închis Sam Hawkens. De asemenea, le spun și care era cortul lui Santer.
Seara, Winnetou și Old Shatterhand se furișează până  la satul kiowașilor. Aici se despart. Winnetou se duce după Santer, iar Old Shatterhand după Sam Hawkens. Ajunge la temniță când Pida, Cerbul, fiul cel mare al lui Tangua, îl amenință pe Sam cu chinuri groznice. Lui Old Shatterhand îi vine o idee și îl ia ostatic pe fiul lui Tangua, ca să-l dea în schimbul lui Sam și al lui Santer. Se întâlnește cu Winnetou la locul convenit și îi spune, iar acesta e multumit de soluție. În timp ce vorbesc, pe apele repezi ale râului trece Santer, într-o barcă. Winnetou se desparte de Old Shatterhand și pleacă în urmărirea lui Santer, după ce îl roagă pe fratele lui alb să se reîntoarcă la apași când își va fi terminat treburile la Saint Louis.
Old Shatterhand se duce el însuși la Tangua și îl cere pe Sam în schimbul lui Pida și altui războinic kiowaș care era și el prizonierul lor. Tangua spumegă de furie că îl are la îndemână pe Old Shatterhand, dar nu poate să îi facă nimic, fiindcă ținea foarte mult la fiul său cel mare, urmașul său la conducerea tribului. Schimbul se face, iar albii se îndepărtează cât pot de repede, pentru ca  indienii să nu încerce să-i prindă pe toți.

Sfârșitul volumului I

Urmează Winnetou (10)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !