29 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (10)

roman de KARL MAY


VOLUMUL II


7. Detectiv

În urmărirea lui Santer, Winnetou călătorește către est. Old Shatterhand se duce la Saint Louis. Îl vizitează pe meșterul Henry și îi povestește aventurile trăite. Meșterul îi dă și el vești de la Winnetou, care trecuse pe acolo și îi lăsase vorbă că îl așteaptă la New Orleans.
Nereușind să se întâlnească cu Winnetou, Old Shatterhand își ia cu el banii câștigați pentru terminarea măsurătorilor și se îmbarcă pentru New York.
În prima noapte a călătoriei, un uragan face vasul să naufragieze. Supraviețuiesc doar patru călători. Unul dintre ei este Old Shatterhand, care pierduse tot ce avea, dar își salvase viața. Ajunge, totuși, la New York, dar fără nici un ban.
Tânărul se angajează detectiv, la o agenție renumită. După câteva reușite primește un caz important. Trebuia să-l găsească pe fiul bancherului Ohlert, William. Acesta avusese niște tulburări nervoase de care profitase un individ, Gibson, ce se dăduse drept medic psihiatru. Dispăruseră amândoi, iar bancherul aflase de la agenție că Gibson era, de fapt, un escroc care bântuise prin Statele Unite și prin Mexic, dându-se drept diferite persoane, cu diferite profesiuni. Old Shatterhand chiar avusese de-a face cu el în niște cazuri de escrocherie.
Când dispăruse, William Ohlert luase o sumă importantă de bani. Totuși, nu după multă vreme, mai ridicase o sumă mare de la o bancă din Cincinnati, ceea ce însemna că Gibson intenționa să câștige cât mai mulți bani de pe urma lui William. Old Shatterhand este trimis după ei, astfel ajunge din nou la New Orleans.
Umblând prin oraș, încălzit și însetat, Old Shatterhand intră într-o berărie germană. Aici îl cunoaște pe un celebru westman, supranumit Old Death (Bătrâna Moarte) datorită înfățișării sale. Era foarte înalt și foarte slab, piele și os. Din cauza ținutei îngrijite a lui Old Shatterhand, bărbatul îl ia și el drept un greenhorn, cum făcuse cândva Sam Hawkens. Își dă seama repede că tânărul e un detectiv aflat în căutarea cuiva și îi oferă ajutorul său, dar Old Shatterhand îl refuză.
După plecarea lui Old Death, în berărie intră chiar Gibson. Dă cu ochii de Old Shatterhand și iese imediat. Tânărul fuge în stradă, dar nu reușește să îl prindă. Mai târziu, vede într-un ziar o poezie publicată de William Ohlert. Se duce la redacție și îi află adresa, apoi se duce și află de la proprietăreasa pensiunii că locuia împreună cu Gibson. Acesta se dădea drept secretarul lui Ohlert și își luase numele de Clinton. Femeia îi spune că plecaseră amândoi, în grabă spre port, să se îmbarce. Old Shatterhand pleacă și el într-acolo.
Ajuns în Matagorda, detectivul îl reîntâlnește pe Old Death. Din vorbă în vorbă află că acesta călătorise chiar cu cei doi, care plecaseră mai departe cu vaporul. În birtul în care intră ca să bea o bere, intră o bandă de derbedei înarmați și ducând fiecare de zgardă câte un câine fioros. Având chef de scandal, derbedeii se leagă de cei doi, dar primesc o lecție aspră de la ei. Tocmai când lucrurile se liniștesc, apare pe ușă Winnetou.
Indianul se preface că nu îl cunoaște pe Old Shatterhand, așa că acesta se abține și rămâne pe locul său. Derbedeii se leagă și de el, dar indianul stăpânește situația, apoi pleacă. Old Shatterhand și Old Death vor pleca împreună mai departe.
Înainte de plecare, cei doi frați de sânge se întâlnesc, iar Winnetou îi spune lui Old Shatterhand că are o misiune pe care i-o încredințase Juarez, președintele Mexicului, recunoscut și sprijinit de Statele Unite împotriva împăratului Maximilian. Își dau seama că vor călători cu același vapor, dar nu până în același port. Winnetou vrea să continue să se prefacă că nu se cunosc, așa că se despart, sperând că se vor revedea cât mai curând.
Pe același vapor călătoresc și derbedeii de la birt. Căpitanul află că aceștia vor să-i linșeze pe Winnetou și pe cei doi albi care îi puseseră la punct la birt. Născocește o păcăleală strașnică. Duce vasul pe un banc mic de nisip și, aruncându-se în apă, strigă disperat că vaporul se scufundă. Derbedeii se aruncă și ei în apă, dar nu și ceilalți, care știau despre ce este vorba. Căpitanul revine, desprinde vasul și pornește mai departe, lăsând derbedeii în urmă.

* * *

Urmează Winnetou (11)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !