29 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (7)

roman de KARL MAY


5.  Zi-Frumoasă (continuare)


Cei trei vânători fumează pipa păcii cu indienii. Sam Hawkens ține un discurs care îi face să râdă până și pe serioșii indieni. Winnetou îl trece pe Old Shatterhand prin școala indiană. Îl învață arta furișatului, de care vânătorii și războinicii nu se pot lipsi. Zi-Frumoasă, dar și fratele ei și tatăl lor îl învață pe fratele alb limba apașilor.
Într-o zi, Winnetou îl pune la încercare pe Old Shatterhand. Erau împreună cu sora lui și indianul îi cere albului să se depărteze și să revină după un sfert de oră. Nu avea să-i mai găsească acolo și misiunea lui era să o găsească pe Nșo-Ci. Tânărul caută cu grijă urmele și își dă seama că Winnetou o luase în brațe pe Zi-Frumoasă ca să nu-i găsească urmele. Se apropie pe nesimțite de locul în care se aflau ascunși cei doi și aude fără să vrea că fata îl iubește, iar Winnetou îi spune că ea e o femeie indiană. Pentru a-l cuceri pe Old Shatterhand, trebuie să meargă în orașele fețelor palide ca să învețe să trăiască și să se poarte ca o femeie albă.
Old Shatterhand se retrage fără zgomot și se apropie de cei doi din altă direcție. Îi spune lui Winnetou cum a descoperit că o luase în brațe pe Zi-Frumoasă, iar acesta îl laudă. Seara, tânărul primește o frumoasă haină de vânătoare din piele, cusută de Nșo-Ci la cererea lui Winnetou. Dick Stone și Will Parker primesc și ei câte un costum de vânătoare lucrat de alte femei indiene. Apare și Sam Hawkens cu un costum nou, cusut din pielea ursului grizzly pe care i-o dăruise Old Shatterhand. Fusese cusută de o văduvă indiană de care Sam pare că se îndrăgostește, ba chiar vrea să o ia de nevastă. Femeia îl refuză și, până la urmă, Sam e mulțumit că rămâne holtei.
Inciu-Ciuna îi înapoiază lui Old Shatterhand instrumentele și îi spune că va putea să termine măsurătorile pentru calea ferată și să își ia banii cuveniți. Îl vor însoți treizeci de războinici, precum și Winnetou, sora lui și tatăl lor. Cei trei intenționau să meargă cu Old Shatterhand la Saint Louis, iar acesta promite să-i găsească lui Zi-Frumoasă o gazdă potrivită. Inciu-Ciuna adaugă că indienii au mult aur și el va plăti din plin pentru tot ce va avea nevoie Nșo-Ci.
Înainte de plecare, vraciul tribului săvârșește o ceremonie religioasă, la care prevestește că Old Shatterhand va pieri în această călătorie. Tânărul înțelege că vraciul nu-l avea la inimă și că îl pusese rău cu însoțitorii lor, care se vor teme că apropierea lui aduce nenorociri.
Sam Hawkens iese în fața oamenilor și spune că și el este vraci și poate ghici viitorul. Face fel de fel de figuri ca și cum ar fi un ceremonial, apoi spune că vraciul tribului a înțeles pe dos. Indienii sunt în pericol și numai cine se ține aproape de Old Shatterhand va scăpa cu viață.
În sfârșit, pornesc la drum, iar primele zile de mers și de muncă trec cu bine, deși indienii lucrează fără prea mare tragere de inimă. După câteva zile lucrările de măsurare se încheie și grupul pornește la drum. Se întâlnesc cu  patru oameni îmbrăcați ca niște cowboy. Șeful lor se numește Santer, iar Sam Hawkens îi dă cam multe amănunte despre intențiile lor de călătorie, din care se putea trage concluzia că indienii au aur cu ei.
Winnetou este bănuitor, căci Santer îi trezise neîncrederea. Îi urmărește pe cei patru, împreună cu Old Shatterhand, dar oamenii păreau că își văd liniștiți de drumul lor.

 * * *


Urmează Winnetou (8)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !