30 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (19)

roman de KARL MAY


16. Printre comanși


Ceata lui Old Shatterhand: Sans Ears sau Sam Hawerfield, Bernard Marshall, servitorul negru Bob și prizonierul Hoblyn se află într-o vale din munții Sierrei, nu departe de hotarul dintre teritoriile comanșilor și teritoriile apașilor lui Winnetou. Merg pe urmele banditului Patrik Morgan, spre locul de întâlnire al acestuia cu tatăl său, Fred Morgan.

Călătorii se apropie de locul unde cei doi bandiți își ascunseseră comoara, banii de hârtie și cecurile jefuite de la oameni, dar tocmai atunci zăresc în depărtare un grup mare de comanși, vreo sută cincizeci de războinici, vopsiți în culorile războiului. Comanșii trec însă pe celălalt mal al lui Rio Pecos și se pare că primejdia se îndepărtează. Sam se îngrijorează pentru Patrik și tovarășul său, dar Hoblyn le spune că aceștia fumaseră pipa păcii cu comanșii, așa că sunt în siguranță.
Privind în susul apei, Sam observă că o căpetenie apașă îi urmărește pe comanși. Este chiar Winnetou, care se bucură mult de revederea cu fratele Șarli. Cei doi fumează pipa păcii și, împreună cu ei, și Sam și Bernard Marshall. Old Shatterhand îi povestește pe scurt lui Winnetou de ce se află acolo. Pornesc împreună mai departe și, după un timp, Winnetou vede niște urme, descalecă și se afundă în pădure.
Old Shatterhand aude strigătul unei gaițe și își dă seama că e semnalul lui Winnetou. Se duc cu toții în pădure și văd că indianul capturase un alb. Bernard Marshall îl recunoaște pe Holfert, un fost angajat de la magazinul lor.
Holfert povestește că era rudă cu Morgan. La Louisville, Morgan îl ademenise să joace cărți, îl lăsase întâi să câștige și să fie cuprins de patima jocului, apoi Holfert începuse să piardă și ajunsese să-i fie dator mii de dolari. Atunci, Morgan l-a amenințat și Holfert îi spusese unde se află cheile de la magazin. Fusese de față la jaf și văzuse când Morgan îl ucisese pe patron. După ce împărțiseră prada, Morgan îi luase și lui banii, cu o noapte înainte, când încercase să îl și omoare. Holfert izbutise să fugă, de aceea se afla singur în pădure.
Winnetou ascultă cu dezgust mărturisirea răufăcătorului, apoi îl ucide, ca pe unul care avea mâinile pătate cu sânge. În timp ce merg mai departe, văd cu toții în depărtare, pe cei doi Morgan, tatăl și fiul, împreună cu două căpetenii comanșe, fumând pipa păcii. Se afundă în adâncul pădurii, unde poposesc până când cei doi bandiți se vor despărți de comanși.
Între timp, desoperă că pe acolo se află și căpitanul stackemenilor, împreună cu un om al său, Conchez. Old Shatterhand se strecoară printre tufișuri și trage cu urechea la ceea ce vorbesc. Se îndreptau și ei spre locul în care era îngropată comoara de bani și de cecuri, dar acum erau siliți să aștepte plecarea comanșilor.
Comanșii, însă, intră în mare agitație, când apele râului aduc trupul neînsuflețit al lui Holfert. Winnetou se duce la râu să se convingă, dar are ghinionul să fie văzut de căpitan și de Conchez. Cei doi trag în el, nu îl nimeresc, dar îi alarmează și mai tare pe comanși, care pornesc în urmărirea lui Winnetou. Old Shatterhand le cere celorlați să plece, ca să se pună la adăpost, iar el rămâne să îl aștepte pe Winnetou. Acesta se întoarce repede și pornesc cu toții prin trecătoarea dintre munți.
La prima cotitură a drumului, Old Shatterhand se desprinde de grup și se întoarce ca să vadă ce intenții au comanșii. Descoperă că jumătate dintre ei, împreună cu cei doi Morgan, o luaseră pe urmele lor. După o vreme, indienii renunță la urmărire, negăsind nici un semn, căci oamenii lui Old Shatterhand avuseseră grijă să nu lase urme.

 * * *


Urmează Winnetou (20)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !