29 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (11)

roman de KARL MAY


8. Ku Klux Klan


Ku Klux Klan era o organizație secretă a partizanilor sclavagismului și dușmanilor Nordului. Ei luptau împotriva ordinii noi care se instaurase după încheierea războiului civil (Războiul de Secesiune sau Războiul dintre Nord și Sud, 1861-1865). Mijloacele lor de luptă erau violente, mergând până la asasinarea cetățenilor și incendierea gospodăriilor.

În timp ce Winnetou își vede de drumul său, vaporul în care se află Old Death și Old Shatterhand își oprește cursa în portul La Grange, din cauza condițiilor nesigure. Cei doi află aici că Gibson mersese în gazdă la señor Cortesio. Sunt îndrumați la cârciumă, unde se afla fierarul Lange, care ar fi putut să-i găzduiască.
Fierarul era la cârciumă cu fiul său, căruia Old Death îi salvase viața cândva. Omul povestește că vin mereu fel de fel de străini care par că au gânduri necurate. Niciunul nu muncește, dar toți caută să provoace scandaluri. Și acum, sala cea mare a cârciumii era plină de unii dintre ei. El își vânduse gospodăria, chiar primise banii cu două zile în urmă, și urma să se mute la fiica lui, în Mexic, nu departe de Cihuahua.
Lange îi vânduse casa chiar lui señor Cortesio, care se pare că trimitea în secret voluntari, arme și muniții partizanilor lui Juarez, în Mexic. De la el, cei doi află că Gibson își schimbase iar numele, acum își spunea señor Gavilano. În acest timp sosesc la cârciumă derbedeii lăsați pe mal de căpitanul vaporului. Erau așteptați de cei din sala mare și află de la aceștia că albii pe care aveau mare necaz se află în sala mică.
Toți cetățenii cumsecade ies pe fereastra sălii mici, fiindcă nu puteau învinge atâția derbedei. Old Death și Old Shatterhand se duc la señor Cortesio. Spun că vor și ei să meargă în Mexic și să lupte pentru Juarez. Află că împreună cu un grup de recruți plecaseră spre Mexic și doi civili. Cortesio le spune în amănunt traseul pe care oamenii îl vor urma, ca să-i ajungă din urmă și să li se alăture. Le vorbește apoi despre crimele care întâmplaseră prin împrejurimi, semn că membrii organizației Ku Klux Klan se află pe acolo. Old Death îi recomandă să fie pregătit în orice clipă să se apere, fiindcă se pare că răufăcătorii se află chiar la cârciumă.
Ajunși la casa fierarului, cei doi află că derbedeii fuseseră pe acolo să tragă cu ochiul, iar fierarul îl trimisese pe fiul lui să aducă ajutoare. Chiar atunci sosesc ajutoarele, iar Old Death se duce cu Old Shatterhand să-i spioneze pe bandiții care rămăseseră la pândă  dincolo de gard.  Se furișează și aud cum puneau la cale atacul asupra casei fierarului, pentru a-l jefui de banii încasați pentru casă. Unul dintre ei era chiar ”căpitanul” bandei. Lui Old Death îi vine în minte un plan.
Cei doi îi capturează pe ticăloși și îi duc acasă la Lange. Se îmbracă cu costumele lor de Ku Klux Klan, își pun cagulele pe cap și se duc la bandiți, care erau ascunși după grajd. La adăpostul întunericului, îi conduc spre casa fierarului, până în odaia în care erau culcați în paturi cei doi prizonieri. Tot la adăpostul întunericului, Old Death și Old Shatterhand urcă în pod, înainte ca bandiții să facă lumină și să vadă că au fost păcăliți și capturați. Toate ușile și ferestrele fuseseră bine întărite, așa că nu aveau pe unde să fugă. În pod, fierarul și ceilalți stăteau cu armele pregătite. Când un bandit încearcă să pună mâna pe armă, cei din pod pornesc focul, rănind mai mulți bandiți. Înspăimântați aceștia depun armele și se predau.
Judecata bandiților are loc chiar atunci, în salonul restaurantului. Cum nu apucaseră să-și pună planurile în aplicare, sentința este să li se confiște toți banii, să li se ciuntească părul din cap și bărbile și să fie expediați cu primul vapor dincolo de granițele statului Texas. Din banii confiscați se organizează imediat un mare bal, la care participă tot orașul.

* * *

Urmează Winnetou (12)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !