13 iunie 2018

VRĂJITORUL DIN OZ. Povestire pe scurt (8)

roman de LYMAN FRANK BAUM


Acum descoperim cine este Oz cel cumplit


Paznicul porților îi lăsă pe călători să intre în oraș după ce, ca și data trecută, le puse ochelarii cei verzi și îi încuie cu cheița. Vrăjitorul din Oz fu anunțat că s-au întors și că au ucis-o pe vrăjitoarea cea rea. Fură găzduiți din nou în aceleași camere și așteptară să fie chemați.

Trecură zile în șir și Vrăjitorul din Oz nu dădea nici un semn. Atunci trimiseră vorbă că, dacă nu-i primește, le vor chema împotriva lui pe maimuțele înaripate. Imediat primiră un răspuns, să vină la sala tronului a doua zi de dimineață.
A doua zi intrară cu toții în sala tronului, dar aici nu era nimeni. Se auzi de undeva o voce care spunea că e Vrăjitorul din Oz. Îi cerură să își țină făgăduiala, căci ei o uciseseră pe vrăjitoarea cea rea de la Apus. Vocea, însă, le spuse să vină a doua zi, fiindcă avea nevoie să chibzuiască. Se cam supărară, fiindcă avusese destul timp pentru chibzuit. Leul chiar scoase un răget mânios, de îl sperie pe Toto. Cățelul sări ca ars într-o parte și dărâmă un paravan aflat într-un colț.
Văzură atunci, cu mirare, un omuleț bătrân, cu capul chel și fața zbârcită. Era surprins și speriat. Aflară de la el că era  cel care își spunea Vrăjitorul din Oz, dar era , de fapt, un om obișnuit. Le povesti cum ajunsese aici. Omulețul era din Omaha. În tinerețe fusese balonist la circ. Într-o zi vântul puternic îl luase cu balon cu tot și îl adusese aici. Oamenii crezuseră că e un vrăjitor coborât din nori. Îi făcuseră palatul și îi dăduseră ascultare. Nu se temuse de nimic decât de cele două vrăjitoare rele. Știa că una fusese omorâtă de Dorothy și făgăduise orice, numai să fie ucisă și cealaltă.
Necăjiți, îl întrebară cum o să mai ajungă Dorothy în Kansas, cum vor mai căpăta Sperie-Ciori - creier, Omul de tinichea - inimă și  Leul cel laș - curaj. Vrăjitorul din Oz le promise că va găsi o cale de rezolvare pentru fiecare .

Meșteșugul vrăjitoresc al Marelui Înșelător

Omulețul găsi o cale să le dea ce doresc celor trei.
Lui Sperie-Ciori îi scoase capul, îi puse în el o mulțime de cuie și ace, apoi i-l puse la loc, zicându-i că va avea o minte ascuțită. Sperietoarea fu încântată.
Omului de tinichea îi făcu o tăietură în piept, puse în el o inimă croită din mătase și umplută cu rumeguș și lipi la loc unde făcuse tăietura. Îi spuse că era o inimă plină de bunătate, iar Omul de tinichea fu mulțumit.
Leului cel laș îi dădu să bea un castron cu o licoare. Leul bău tot castronul, apoi spuse că se simte plin de curaj.
Numai cu Dorothy, omulețul nu știa încă ce să facă, era mai greu să o poată duce înapoi în Kansas.

* * *

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !