13 iunie 2018

VRĂJITORUL DIN OZ. Povestire pe scurt (11)

roman de LYMAN FRANK BAUM


Leul devine regele animalelor


După ce trecură zidul de porțelan cei patru străbătură un ținut plin de mlaștini, apoi o regiune uscată, dar plină de mărăcinișuri. Ajunseră apoi într-o pădure frumoasă, cu copaci înalți și un covor moale de frunze uscate. Leului îi plăcu foarte mult aici și spuse că orice fiară ar fi mulțumită să își aibă sălașul în această pădure.

Ceva mai departe se auzi mârâitul mai multor fiare. Merseră mai departe și, într-o poiană, văzură adunate o mulțime de animale, tare supărate. Un tigru i se plecă Leului și îl salută numindu-l regele animalelor. Îl rugă să îi salveze de un dușman care mânca orice animal întâlnea. Era un monstru, un păianjen mare cât un elefant și cu picioare ca niște trunchiuri de copac.
Animalele îi spuseră că, dacă răpune monstrul, va fi regele lor. Îi arătară unde se află păianjenul, iar leul se duse, curajos, să înceapă lupta. Numai că păianjenul dormea. Leul văzu cât de mare și solid era, doar gâtul îi era tare subțire. Cu o singură lovitură  a labei sale puternice , cu gheare ascuțite, îi despărți capul de trunchi. Se înapoie la animale, iar acestea îl slăviră ca pe regele lor. Leul le promise că va reveni  la ei deîndată ce o va vedea pe Dorothy plecată spre Kansas.

Țara quadlingilor

Drumeții ieșiră din pădure și ajunseră la un munte stâncos. Își luară inima în dinți și încercară să urce pe prima stâncă. Atunci auziră un glas care le poruncea să plece înapoi. Apărură niște ființe mici de statură, dar cu capul mare și greoi, sprijinit pe un gât gros și plin de zbârcituri. Ființele nu aveau mâini și călătorii crezură că vor trece ușor de ele. Când Sperie-Ciori înaintă spre ele, gâtul uneia se lungi brusc și capul țâșni ca din praștie către sperietoare, doborând-o la pământ. Sări și Leul, dar păți la fel.
Cei patru călători se retraseră și își amintiră că Dorothy poate să le mai cheme o dată pe maimuțele zburătoare. Ele veniră numaidecât și îi scăpară de capetele-ciocan. Îi duseră cât ai clipi peste munți, în țara quadlingilor.
Țara quadlingilor era frumoasă și bogată. Casele și gardurile erau toate vopsite în roșu. Quadlingii erau scurți și rotunjori și purtau toți haine roșii.
Poposiră la casa unui fermier. După ce mâncară fură îndrumați către castelul Glindei. Aici, la poartă, trei fete în uniforme militare roșii, cu galoane de aur, îi întrebară cine sunt și ce vor. Spuseră, una din fete se duse să îi anunțe și se întoarse imediat, poftindu-i să intre.

* * *

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !