18 iunie 2018

TRISTAN ȘI ISOLDA. Povestire pe scurt (1)

Legendă britanică repovestită de Alexandru Mitru.

Cândva, pe vremea regelui Arthur, în Cornwall stăpânea regele Marc. El veghea din castelul său, Tintagil, să nu calce dușmanii, saxonii, pe coastele britone. Într-o bătălie în care era să-și piardă viața, regele Marc fusese salvat de sabia lui Rivalen, regele din Loonois. Drept răsplată, încuviințase căsătoria acestuia cu sora lui, Blanchefleur.
Făcură nunta, dar nu apucară să fie fericiți prea mult. Veni curând vestea că Loonois fusese atacat. Regele Rivalen își luă tânăra soție și o duse într-un castel întărit, apărat de credinciosul Rohalt.

Luptele au durat mult timp. Blanchefleur aștepta să nască atunci când sosi un sol cu vestea morții soțului ei. Ea născu un băiat și muri. Cavalerii regelui hotărâră ca Loonois să fie condus de Rohalt până va crește mare fiul regelui, căruia îi puseră numele Tristan. Mai hotărâră ca toată lumea să știe că este fiul lui Rohalt, ca să nu încerce dușmanii să îl ucidă.
Gorvenal, fostul scutier al regelui Rivalen, îl crescu pe Tristan. Îl învăță, de la șapte ani, arta de a lupta, dar și domesticirea fiarelor, cântul la harpă  și toate câte trebuia să le știe un cavaler adevărat. La cincisprezece ani, Tristan arăta ca de optsprezece și toate tinerele se prăpădeau de dragul lui, în timp ce el rămânea nepăsător.
Într-o zi însă, pe când cânta fără grijă pe malul mării, Tristan fu răpit de pirați. Din clipa în care îl urcară pe corabie, timp de trei zile, marea fu zbuciumată de furtună. Pirații, crezând că zeul mării e supărat că a fost răpit tânărul, îl aruncară în apă. Marea îl duse pe țărmul regelui Marc. Regele nu știa că este chiar nepotul lui, fiul surorii sale-Blanchefleur, dar a fost încântat de darul minunat al lui Tristan de a compune și de a cânta. De aceea, îl făcu bard al curții sale, promițând că îl va face și cavaler, dacă se va arăta priceput și la meșteșugul armelor. Tristan luă parte și la petreceri și la lupte și fu primul la toate. În curând, nu mai era nici o copilă în Cornwal care să nu-l iubească pe tânărul din Loonois.
Nu după mult timp, ajunse acolo și Rohalt, care colindase mările în căutarea lui Tristan. Bucuros, le destăinui și lui Tristan și regelui Marc cine era, de fapt, tânărul. Marc își aminti cum îl salvase tatăl lui Tristan când îl atacaseră saxonii. Îi spuse tânărului că îi va ține loc de tată. Îl armă cavaler, apoi Tristan se întoarse în Loonois. Aici le spuse cavalerilor și poporului că îl lasă de bună voie pe Rohalt să domnească, iar el se va întoarce la regele Marc, unchiul său, după cum îl rugase acesta.

* * *

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !