1 iunie 2018

MOROMEȚII. Povestire pe scurt a fragmentelor privind copilăria lui Niculae Moromete (3)

roman de MARIN PREDA


Somnul (cap.VII, part.1)

După ce se ridicară de la masă, pe Tita şi pe Ilinca le luă somnul, căci erau obosite. Catrina Moromete îl chemă pe Niculae şi îi dădu să mănânce laptele pe care îl oprise pentru el, apoi şi o bucăţică de brânză.
Niculae  se duse apoi la culcare, pe prispa unde dormea cu tatăl său. Vârât în aşternut, îl auzi pe Moromete vorbind cu Nilă despre plecarea lui Achim cu oile la Bucureşti. Îi spuse mamei bucuria lui, dar  ea era tare ostenită  şi se cufundă în somnul celor rupţi de oboseală.

Întors în culcuş, Niculae se culcă spate în spate cu tatăl său. Bucuria că a scăpat de oi,  de Bisisica, nu îl lăsa să adoarmă. Îi veneau fel de fel de gânduri și amintiri, dar și speranțe.
Se bucura că va scăpa de trezitul cu noaptea în cap şi  de apa rece a gârlei pe care o trecea în drum spre izlaz. Va scăpa de cotoarele de cicoare din gropile de pe malul gârlei şi de piatra de hotar din capul miriştii care îi răniseră picioarele de nenumărate ori.
Niculae se bucura mai ales că scăpase de băieţii de pe izlaz. Cei mari îi puneau pe cei mici să le păzească oile şi să fure pentru ei tutun sau struguri de pe la oameni. Cel mai rău era că îi puneau să se bată între ei.
Odată l-au bătut rău unii cu flanelele trase pe cap. A zăcut o săptămână, apoi l-au apucat frigurile şi după aceea s-a dus iar cu oile. Într-o dimineaţă a venit Achim şi i-a bătut crunt pe câţiva, până a aflat cine îl bătuse. Achim îl pusese să se bată cu cei doi, iar Niculae, furios, îi bătuse cu ciomagul, chiar dacă ei erau doi, iar el numai unul.
La amintirea acestei întâmplări, Niculae gemu. Moromete, care păruse că doarme, îl întrebă cu glas treaz dacă nu i-a venit somnul. Niculae se mişcă puţin în aşternut apoi stătu nemişcat, dar tot nu îl luă somnul. Moromete, care nici el nu putea adormi, îl întrebă din nou dacă nu are de gând să doarmă, apoi se sculă şi îşi făcu o ţigare, pe care o fumă stând pe marginea prispei.

* * * 

Urmează Moromeții (4)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !