23 iunie 2018

MARILE SPERANȚE. Povestire pe scurt (15)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul 57

După moartea lui Magdwitch, Pip, cu toate marile speranțe sfărâmate, singur și plin de datorii, cade grav bolnav. Face febră și delirează. În timpul delirului îl vede des pe Joe. Când își revine, Joe era chiar cu el acolo, el îl îngrijise după ce primise vestea că Pip este bolnav.

Pip află de la Joe că domnișoara Havisham murise. Averea ei rămăsese Estellei, dar îi lăsase și lui Matthew Pocket patru mii de lire și specificase în testament că o făcuse datorită părerii bune pe care o avea Pip despre el. Orlick ajunsese la închisoare, fiindcă spărsese casa lui Pumblechook.
Pe măsură ce Pip se face tot mai bine, Joe începe să-i vorbească mai respectuos, ca unui domn, așa cum făcuse de când aflase că îl asteaptă marile speranțe de a deveni un gentleman bogat. Aceasta îl mâhnește mult pe Pip. 
Tânărul ia hotărârea să poarte o discuție lămuritoare cu Joe. Voia să-i spună că e mai sărac chiar decât el și să-i ceară să-i vorbească așa ca pe timpuri, când el era numai un băiețel și pe amândoi îi prigonea sora lui, doamna Joe. Nu mai apucă să-i spună toate acestea fiindcă Joe pleacă acasă fără să-l anunțe. Îi lasă un bilet în care îi spune că a plecat fiindcă este iar sănătos și nu mai vrea să-l deranjeze.

Capitolul 58

Pip se întoarce în satul lui, cu gândul să trăiască alături de Biddy, de care îl legau frumoase sentimente de prietenie. La hanul Mistrețul albastru nu mai este primit ca un domn, ci este tratat cu răceală, iar domnul Pumblechook îi tot spune că el fusese primul binefăcător și cel care stătuse la baza norocului său.
Ajuns la casa lui Joe, Pip îi găsește pe Biddy și pe Joe eleganți și fericiți. Chiar în acea zi se căsătoriseră. Pip se bucură în sinea lui că nu îi spusese lui Joe nici un cuvânt despre intențiile sale în ceea ce o privea pe Biddy. Le cere iertare că îi uitase cât stătuse la Londra și fusese nerecunoscător.
Reîntors la Londra, Pip vinde tot ce are și pleacă la Cairo, la Herbert. Muncește ani de zile cu sârg și devine al treilea asociat al firmei. Cu acest prilej, Clarikker îi dezvăluie lui Herbert că Pip fusese acela care îi plătise contractul și îl ajutase să își facă un drum în viață, ceea ce întărește frumoasa lor prietenie.

Capitolul 59

După unsprezece ani, Pip revine la ai săi. Joe și Biddy aveau un băiețel și o fetiță. Se duce să viziteze locurile pe unde fusese casa Satis, acum dărâmată, ca și fabrica de bere. Se gândește la Estella, despre care auzise că avusese o viață nefericită. Soțul ei fusese brutal cu ea, fusese trufaș și zgârcit. Murise în urma unui accident de călărie, după ce chinuise calul pe care călărea.
Plimbându-se și amintindu-și pe unde fuseseră casa și fabrica, Pip o întâlnește acolo chiar pe Estella. Era schimbată, tot frumoasă, dar cu priviri mai blânde, nu trufașe ca odinioară. Și ea venise aici tot pentru prima oară după mulți ani. Îi vorbește lui Pip cu prietenie și cu regret pentru greșelile din trecut, când nu îl prețuise cum se cuvenea.
Pip îi spune că ea are întotdeauna un loc în inima lui, iar Estella îi spune că vor rămâne prieteni chiar de la depărtare.

Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului ”Marile speranțe”

Alte romane de Charles Dickens, povestite pe scurt în acest blog:

4 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !