5 iulie 2018

OLIVER TWIST. Povestire pe scurt (1)

roman de CHARLES DICKENS

Publicat pentru prima oară în anul 1839.

Capitolul I

În care se arată locul unde s-a născut Oliver Twist și în ce împrejurări

Cam în prima jumătate a secolului al XIX-lea, undeva în Anglia, se naște Oliver Twist. Mama sa, o tânără slabă și palidă, ce părea necăsătorită, îl aduce pe lume la Casa de Muncă, un azil pentru săraci, apoi moare. Orfanul rămâne la mila epitropilor și supraveghetorilor.

Capitolul II

În care se arată unde, cum a crescut și ce fel de educație a primit Oliver Twist

Crescut cu mare greutate până pe la zece luni, Oliver Twist este trimis la o sucursală a Casei de muncă, la țară. Aici, supraveghetoarea își însușea cea mai mare parte a banilor ce i se plăteau pentru întreținerea fiecărui copil. Astfel, copiii trăiau în zdrențe și mizerie și erau veșnic flămânzi.
În asemenea condiții, Oliver devine un copil palid, mic și slab. Totuși, e curajos și drept. Tocmai în ziua în care Oliver împlinește nouă ani, sosește domnul Bumble, intendentul. Supraveghetoarea, pentru a-i mai înmuia asprimea, îl tratează cu gin. Mai bine dispus, intendentul povestește cum și-au căpătat numele copiii născuți la azil: după alfabet. Când s-a născut Oliver, era rândul lui T, așa că i-a zis Twist. Supraveghetoarea îl numește literat pe intendent, spre încântarea acestuia.
Intendentul îl ia pe Oliver înapoi în oraș, la Casa de Muncă. Acolo băiatul este dus în fața consiliului, zece domni grași, și este anunțat că va începe să primească educație și să învețe o meserie folositoare. De fapt, de a doua zi de dimineață, la ora șase, avea să meargă la scărmănat câlți.
Copiii nu primesc decât fiertură de ovăz și sunt veșnic înfometați. Oliver îndrăznește să ceară un supliment, ceea ce îl face pe domnul Limbkins, șeful consiliului, să afirme că acest băiat va sfârși la spânzurătoare.   A doua zi, pe poartă este lipit un afiș prin care Oliver Twist era oferit drept ucenic oricui voia să primească cinci lire sterline.

Capitolul III

Unde se arată cum Oliver era cât pe ce să capete o slujbă ce n-ar fi fost o sinecură

Până când să plece ucenic, Oliver este închis într-o odaie întunecoasă. Zilnic ia o porție de bătaie de la domnul Bumble, apoi este dus în fața băieților, în timpul mesei, și mai ia o porție de bătaie. Seara este prezent la rugăciune, unde băieții sunt puși să se roage lui Dumnezeu să-i ferească de păcatele lui Oliver Twist.
Într-o dimineață, domnul Gamfield, coșarul, vede afișul. Are nevoie de bani, așa că vrea să-l ia ucenic pe Oliver. E un om câinos la suflet, ceea ce i se vede din plin pe față. Se duc la magistrat, să întocmească actele. Acesta vede spaima de pe chipul băiatului și refuză să semneze actul de ucenicie, cu acordul celuilalt magistrat.

Capitolul IV

Oliver găsește altă slujbă și își face intrarea în lume

Oliver Twist e cerut până la urmă ucenic de domnul Sowerberry, dricarul parohiei. Chiar în seara respectivă este  dus la acesta de domnul Bumble. Pe drum, băiatul își plânge cu atâta jale singurătatea, încât îl înduioșează pe nemilosul intendent.
Ajunși la dricar, băiatul e încredințat soției dricarului. Doamna Sowerberry, o femei acră, cu înfățișare de zgripțuroaică, poruncește servitoarei să-i dea să mănânce resturile pe care le păstrase pentru câinele Trip. Oliver înghite flămând rămășițele dezgustătoare, apoi este dus să doarmă în prăvălie, sub tejghea, înconjurat de sicrie.

Sursa foto

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !