22 iunie 2018

MARILE SPERANȚE. Povestire pe scurt (1)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul 1



Pip, Philip Pirrip, este un băiețel orfan de mamă și de tată. Fusese crescut de sora lui, nevasta fierarului Joe Gargery. Trăiau cu toții într-un sat, nu departe de mlaștinile de pe lângă un râu ce se vărsa în mare.
Într-o zi, chiar în Ajunul Crăciunului, pe când se afla în cimitir, la mormintele părinților și celor cinci frați ai săi, Pip este înspăimântat de apariția unui ocnaș evadat. Acesta îi cere să îi aducă a doua zi ceva de mâncare și o pilă din fierărie. Cu amenințări cumplite, îi cere și să nu spună nimănui că îl întâlnise.

Capitolul 2

Pip ajunge cu întârziere la cină, atrăgând asupra sa vorbele grele ale surorii sale. Pe cât de aprigă era doamna Joe, pe atât de blând era bărbatul ei, fierarul, în ciuda înfățișării sale de voinic. La masă, Pip strecoară în buzunar un colț de pâine cu unt, neștiind dacă va reuși să ia ceva mâncare din cămară.
În timp ce ajută în bucătărie, Pip află că salva de tun pe care o auzise vestea că evadase un deținut de pe unul dintre vapoarele-închisori aflate pe râu, dincolo de mlaștini. Mai află, cu groază, și că pe acele vase sunt ținuți oameni care ucid, fură și înșeală.
De îndată ce se luminează de ziuă, Pip se furișează în cămara plină cu mâncare, ca pentru sărbători. Ia pâine, brânză, niște carne și o plăcintă cu carne. Într-o sticlă pune rachiu dintr-o bărdacă și, ca să nu se observe lipsa, toarnă în bărdacă apă, dintr-o cană aflată pe bufet. Ia o pilă din fierărie și pornește către mlaștini.

Capitolul 3

În drum spre locul de întâlnire, Pip întâlnește un alt evadat, îmbrăcat la fel ca primul și având la picior un fier ca și acela. Fuge de el și ajunge la cel cu care avea întâlnire. Omul înghite mâncarea ca un câine hămesit de foame. Se înfurie când aude despre celălalt evadat, apoi începe să-și pilească cu grabă cătușele de la picioare.

Capitolul 4

Pip și Joe își pun hainele de sărbătoare și pleacă la biserică, la slujbă. Când se întorc, găsesc masa frumos pusă și pe doamna Joe îmbrăcată, căci așteptau oaspeți.
La masă, Pip stă cu inima strânsă, tot așteptând să se descopere furtul din cămară. Totuși, sora lui nu pare să observe nimic. Un moment greu trăiește băiețelul când unchiului Pumblechook i se toarnă rachiu din bărdacă și acesta sare în sus. Pip turnase în rachiu, fără să știe, apă de catran, cu un gust îngrozitor.
Tocmai când doamna Joe se duce să aducă plăcinta cu carne din cămară, intră în casă niște soldați înarmați, unul având în mâini o pereche de cătușe.

* * *

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

  1. multumes dar va rog sa fceti ceva in legatura cu site-ul,pentruca nu pot sa copiez (ctrl+c)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu trebuie să copiezi! Citește ce este scris mai jos, DACĂ EȘTI ELEV.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !