22 iunie 2018

MARILE SPERANȚE. Povestire pe scurt (2)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul 5

Doamna Joe revine din cămară cu întrebarea ce s-o fi întâmplat cu plăcinta, dar e surprinsă de prezența soldaților și uită de ea. Soldații îi cer fierarului să repare o pereche de cătușe, apoi sunt de acord să meargă cu ei fierarul și domnul  Wopsle, ca să vadă cum îi prind pe cei doi evadați. Joe îl ia cu el și pe Pip.

După ce umblă mult timp prin noaptea umedă și rece, soldații aud zgomotul unei lupte. Se reped acolo și îi găsesc pe cei doi evadați bătându-se cu furie. Cel ajutat de Pip spune că nu a vrut să-l lase să scape pe celălalt, ca să nu se folosească de ceea ce aflase el. Îl zărește apoi pe Pip. Băiatul îi face semn cu mâna și cu capul că nu spusese nimic despre el. Atunci ocnașul ia asupra lui furtul mâncării și băuturii din casa fierarului, ca să nu fie învinovățit altcineva.

Capitolul 6

Măcinat de teama ca Joe să nu-l creadă mai rău decât era, Pip nu îndrăznește să-i povestească nimic. Joe îl duce în cârcă până acasă, unde oaspetii ascultă cu mirare povestirea despre mărturisirea evadatului legată de mâncarea din cămară.

Capitolul 7

A trecut un an de la prinderea evadaților. Pip învață să scrie și să socotească la un fel de școală ținută de mătușa domnului Wopsle. De fapt, învață de la Biddy, o orfană pe care mătușa o crescuse, cum îl crescuse și pe el sora lui, cu multă duritate.
În timp ce sora lui este plecată la târg, Pip descoperă că Joe nu știe să citească, necunoscând decât literele J și O. Joe îi povestește viața lui zbuciumată, cu un tată care avea patima beției și îi bătea și pe el și pe maică-sa. Când femeia îl părăsise și își găsise de lucru la o familie, îl dăduse la școală. Venise însă taică-său și îi luase înapoi, așa că Joe termină cu școala și începu să muncească în fierărie. După ce muriseră părinții lui, Joe se căsătorise cu sora lui Pip, pe care o prețuia foarte mult, cu toată asprimea ei.
Joe îi spune lui Pip că ar vrea să învețe și el să citească, dar în secret față de nevasta lui, care s-ar fi putut supăra că el se ridică deasupra ei.
Doamna Joe sosește și aduce vestea că domnișoara Havisham dorește ca Pip să se ducă la ea acasă și să se joace acolo. Domnisoara Havisham era de fapt o doamnă, foarte bogată, care locuia singură într-o casă mare și ciudată în care nu primea pe nimeni.

Capitolul 8

Pip este dus la casa domnișoarei Havisham de domnul Pumblechook. La poartă sunt întâmpinați de o fată foarte mândră, cam de aceeași vârstă cu Pip, dar care părea mai mare decât el. Îl duce pe Pip prin curte către casă, alături de care se afla o fabrică de bere părăsită.
Într-o odaie se afla domnisoara Havisham, îmbrăcată într-o rochie de mireasă, îngălbenită de vreme, cu un voal de mireasă lung și îngălbenit și el, ca și toate lucrurile din preajma ei. Totul părea că încremenise acolo în urmă cu zeci de ani. Domnișoara Havisham îi cere lui Pip să joace cărți cu fata, care se numea Estella. Fata râde de el, de mâinile lui butucănoase și de bocancii lui grosolani, astfel că îl face să și plângă.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

  1. Buna seara! Jurnalul unei carti reprezinta rezumatul acesteia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Este mai degrabă recenzia pe etape. Pe măsură ce citești cartea consemnezi date despre autor, despre acțiune, impresiile tale despre ce ai citit, impresiile altora. Ca într-un jurnal de călătorie, doar că faci călătoria prin carte, nu prin lume. ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !