10 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (23)

roman de CHARLES DICKENS


54. Tranzacţiile lui Mister Micawber


David Copperfield se duse cu mătuşa la Micawber. Acesta se pregătea de emigrare. Făcuse socoteala felului în care avea să plătească datoriile către mătuşa Betsey şi era gata sa întoarcă foaia, cum spunea el.
Şi ceilalţi membri ai familiei se pregăteau de emigrare. Fiica mai mare învăţa să mulgă vacile, cei mai mici să îngrijească de porci şi de păsări, fiul său mai mare - să pască vitele. Numai missis Micawber nu se gândea la emigrare, ci la faptul că familia ei îl ignora şi acum pe soţul ei.

Traddles îi dădu de veste lui Agnes că se rezolvaseră încurcăturile băneşti ale tatălui său, dar că nu mai rămânea mare lucru. Agnes hotărî să deschidă o şcoală în casa părintească. Fuseseră recuperaţi şi banii mătuşii. Uriah Heep plecase cu maică-sa la Londra. Singura problemă era că avea poliţe semnate de Micawber şi probabil avea să-i facă zile fripte. Mătuşa hotărî să-i plătească datoriile de câte ori aveau să apară portăreii şi aşa şi făcu.
Uriah Heep o ameninţase pe mătuşa Betsey că îi va face zile amare în legătură cu bărbatul ei. Mătuşa îi spuse lui David că barbatul murise de curând la spital, aşa că nu mai era nici o primejdie.

55. Furtuna

David Copperfield plecă la Yarmouth ca să-i ducă lui Ham ultima scrisoare de la Emily. Pe drum se porni o furtună înfricoşătoare. Oamenii de la han spuseră că nu mai văzuseră niciodată o furtună ca asta. David nu îl găsi pe Ham şi se îngrijoră, să nu fie cumva pe mare.
A doua zi dimineaţă, toţi se îndreptară spre ţărm, să vadă cum lupta un vas cu teribila furtună. Vasul fu rupt în două şi pe epavă, pe un catarg,  se vedea cum se agăţase, disperat, un om. Atunci David îl văzu pe Ham cum ieşi din mulţime, se duse spre ţărm şi se pregăti să meargă în ajutorul naufragiatului. Marea nemiloasă îl ucise însă. Pe ţărm mai ajunse un cadavru: al lui Steerforth. El era cel în ajutorul căruia sărise Ham şi pentru care îşi pierduse viaţa.

56. Rana nouă şi cea veche

David Copperfield fu acela care merse să dea de veste lui missis Steerforth că fiul ei nu mai este. Asistă şi miss Dartle. Fără să ţină seama de starea jalnică în care se afla mama, miss Dartle avu o izbucnire în care o acuză pe aceasta de toate greşelile fiului ei, inclusiv de moartea lui. Dezvălui că îl iubise şi se iubiseră o vreme, până când el se plictisise de ea. Mama rămase împietrită, scoţând doar, din când în când, câte un geamăt.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !