10 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (21)

roman de CHARLES DICKENS


48. De-ale căsniciei

Cam la un an şi jumătate după căsătorie, David Copperfield repurtă succes ca scriitor. Gospodăria însă, nu mergea grozav. Într-o seară, Dora stătea pe canapea, într-o gingaşă rochie de mătase, cu Jip alături. David îi spuse că amândoi trebuie să fie mai grijulii cu treburile casei. Dora începu să plângă şi să se vaite şi atunci el tăcu.

David  Copperfield încercă să influenţeze caracterul Dorei direct şi indirect. Începu să-i spună tot timpul, ca în treacăt, cunoştinţe folositoare şi maxime sănătoase. Când venea Traddles pe la ei, i le spunea lui, sperînd să aibă efect asupra ei.
După luni de zile caracterul Dorei era neschimbat. Abia după o vreme lui David îi trecu prin cap că Dora avea caracterul gata format şi eforturile lui erau zadarnice. Îi luă nişte daruri şi hotărî să o lase să fie aşa cum era ea. În sufletul lui, însă se strecurase un sentiment vag de nemulţumire, deşi îşi iubea soţia.
Avură un copilaş, dar muri imediat după naştere. Dora căzu bolnavă şi slăbea văzând cu ochii. Nu se mai ridică din pat. David o ducea în braţe pe scări în fiecare zi, iar mătuşa o veghea necontenit, ca o adevărată infirmieră.

49. Mă văd implicat într-o afacere misterioasă

David Copperfield primi o scrisoare cam ciudată de la mister Micawber. În termeni pompoşi şi misterioşi îl chema la o întâlnire la care avea să îi comunice veşti importante. Îl  invita şi pe Traddles. Acesta îi spuse lui David că primise şi el o  scrisoare, de la missis Micawber. Îl ruga să meargă cu David să vorbească cu soţul ei, care se schimbase mult de la un timp.
Cei doi îl duseră pe Micawber acasă la mătuşa Betsey. Întrebat despre patronul lui, Uriah Heep, Micawber avu o izbucnire, din care se înţelese că acesta fusese viclean şi necinstit, că îl înşelase pe mister Wickfield şi astfel îi adusese mari prejudicii şi lui Agnes. Îi chemă pe toţi peste o săptămână la un han din Canterbury, unde avea să facă dezvăluiri senzaţionale, apoi plecă.

50. Visul lui mister Pegotty se înfăptuieşte

După câteva luni de la convorbirea cu Marta, aceasta veni la David şi îi ceru să meargă cu ea. Îi lăsase un bilet şi lui Mister Pegotty să vină degrabă la adresa unde mergea ea acum cu David.
Într-o casă cu mucegai şi igrasie, plină de chiriaşi şi de gunoaie, urcară scările până la ultimul etaj. Înaintea lor, chiar în camera Martei, intră o femeie în care David o recunoscu pe mis Dartle. Îi spuse Marthei cine era aceasta. Atunci, Martha îl duse într-o odaiţă care comunica cu camera ei şi din care se auzea tot ce se spunea dincolo.
În cameră se afla Emily. Miss Dartle îi spuse cuvinte grele, care o jigneau crunt pe Emily şi pe familia acesteia. O făcu pe Emily să plângă şi să strige. Când tocmai pleca, sosi mister Pegotty şi Emily căzu leşinată în braţele lui.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !