9 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (20)

roman de CHARLES DICKENS


45. Mister Dick împlineşte prevestirea mătuşii

Într-o zi, soacra doctorului Strong îl prinse pe acesta în bibliotecă şi îi spuse o sumedenie de prostii. Ele i-au întărit temerile doctorului că în căsnicia lor nu există afinităţi şi că el stă în calea fericirii mult mai tinerei sale soţii. Începu să o trimită  mai des cu mama ei la spectacole. Uneori veneau şi mătuşa lui David Copperfield şi Dora.
Mătuşa îi tot spunea lui David că în căsnicia doctorului s-a strecurat ceva şi nu sunt fericiţi. Ea era sigură că lui mister Dick îi va veni o idee salvatoare.
Odată, se aflau toţi la doctorul Strong acasă, împreună cu soţia lui, Annie. Mama ei veni şi le spuse că tocmai dăduse peste doctor şi doi notari în birou. Îşi făcuse testamentul şi îşi lăsase întreaga avere soţiei, ca semn al încrederii pe care o avea în ea.
Auzind asta, mister Dick o duse pe Annie de mână la soţul ei. Ea îi rugă pe toţi să asculte ce are să-i spună soţului ei. Îi spuse că, deşi între ei era acea mare diferenţă de vârstă, îl iubise tot timpul şi că se îndepărtase de el numai din cauza gurilor rele care o acuzaseră pe la spate că l-a luat de soţ  din interes. Annie mai spuse că pe el îl iubeşte  şi l-a iubit de mică, fiindcă au aceleaşi gusturi şi păreri. Lui David îi rămaseră în minte şi în suflet aceste cuvinte, fără să-şi dea seama de ce.

46. Ştiri

Trecuse un an de la plecarea lui Emily, când David Copperfield află de la miss Dartle şi de la Littimer că Emily fugise de la Steerforth.
Steerforth ţinuse în felul lui la Emily şi ea era foarte admirată de toată lumea. Totuşi era nefericită, avea mereu toane şi atunci se certau.  Se aflau în Italia, într-o casă la malul mării. Certurile se îndesiseră şi Steerforth plecă, spunând că va reveni. Rămăsese Littimer, cu misiunea de a-i spune că, de fapt, o părăsise. Când află, Emily făcu o criză de furie şi Littimer o încuie în odaia ei. Emily ieşi noaptea pe fereastră şi de atunci nu se mai ştiu nimic despre ea. Steerforth transmisese mamei sale că va rămîne să navigheze până se va plictisi de mare.
David Copperfield îl căută pe Pegotty şi îi spuse ce aflase. Mai spuse că sigur Emily va ajunge  la Londra şi că Marta îi va ajuta să o găsească.

47. Martha

David şi Pegotty o găsiră pe Martha. Fata se sperie întâi. Credea că o socotesc vinovată de fuga lui Emily. Se linişti apoi şi ei îi povestiră ce aflaseră despre Emily. Le promise că o va căuta şi îi va anunţa când va afla ceva, refuzând orice răsplată.
Se făcuse noapte când David reveni acasă. Îl zări la uşa mătuşii pe bărbatul care îi mai ieşise în cale noaptea. Auzi o discuţie din care înţelese că mătuşa îi dăduse bani . După ce bărbatul plecă, află de la mătuşa că acela era soțul ei. David ştiuse că soțul mătuşii murise demult. De fapt, el fusese un cartofor şi un potlogar, îşi stricase căsnicia  şi plecase cu altă femeie. Mătuşa îl iubise mult şi, în amintirea acestui sentiment, îi dădea acuma ce avea şi ea. 

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !