9 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (19)

roman de CHARLES DICKENS


42. Mişelia

David Copperfield o duse în vizită pe Agnes la Dora. Cele două se înţeleseră foarte bine, în ciuda temerilor Dorei. Aprecie purtarea prietenoasă a lui Agnes, care i se păru foarte deşteaptă. Chiar se miră cum de nu se îndrăgostise David de ea.
Uriah Heep era gelos pe prietenia dintre Agnes şi missis Strong. Ca să o strice, îl constrânse pe mister Wickfield să meargă cu el la doctorul Strong.  Făcu mişelia să îi spună acestuia lucruri urâte despre relaţia soţiei lui cu Jack Maldon.
Bătrânul doctor nu îi găsi ei vină, ci își găsi lui însuși, fiindcă luase o soţie prea tânără pentru anii lui. Spuse că s-au făcut interpretari greşite în ceea ce priveşte comportamentul ei, dar el ştie că este cinstită.
David era şi el acolo. După ce se retraseră cei doi bătrâni, se certă rău cu Uriah Heep pentru mişelia pe care o făcuse. David îl lovi peste faţă pe Heep şi îi păru rău după aceea.
După această întâmplare, deşi nimeni nu îi spuse nimic lui missis Strong, ea deveni din ce în ce mai palidă şi mai abătută. David observă că Uriah Heep primea zilnic câte două-trei scrisori de la Micawber. Missis Micawber îi scrise o scrisoare disperată, în care arăta că soţul ei se înstrăinase de familie.

43. O nouă privire retrospectivă

David Copperfield face o nouă retrospectivă a unei perioade din viaţa lui. Îşi aminteşte cum, la 21 de ani, a devenit major. Cum a devenit un bun stenograf, scriind pentru un ziar dezbaterile parlamentare. S-a apucat de scris la o revistă, aşa că, încet-încet, a început să câştige mai bine.
Au urmat pregătirile de căsătorie cu Dora, găsirea unei căsuţe, cumpărarea mobilei, cusutul rochiilor Dorei. Retrospectiva urmează cu amintirea căsătoriei, când la biserică au venit mătuşile şi Sophy, logodnica lui Traddles, şi Agnes, întâmpinată cu bucurie de Dora. Vede ceremonia, apoi masa plină cu bucate. Retrospectiva se încheie cu imaginea  trăsurii în care pleacă cu soţia lui.

44. Căsnicia noastră

Gospodăria Dorei şi a lui David a avut parte de fel de fel de menajere, care mai de care mai nepotrivite. Una bea, una fura, alta amaneta rufele , alta se împrumuta de la vecini în numele lui David.
Dora nu era făcută pentru căsnicie. Când David îi ceru să le supravegheze şi să le ţină în frâu pe menajere, ea izbucni în plâns, aşa cum făcea de câte ori era pusă în astfel de situaţii. Îi ceru lui David să o considere o soţie-copiliţă, iar David pricepu că nu poate să-i ceară mai mult. Cu toate acestea, era plină de bunăvoinţă. Încercă din nou să ţină gospodăria, să facă socotelile casei şi să reia consultarea cărţii de bucătărie, pe care Jip o ferfeniţise. Mătuşa Betsey o îndrăgise foarte tare şi îi zicea Floricica.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !