9 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (18)

roman de CHARLES DICKENS


39. "Wickfield & Heep"

David Copperfield se duse la Dover pentru a se îngriji de treburile mătuşii Betsey. De acolo merse la Canterbury, să o vadă pe Agnes şi să se sfătuiască cu ea.
În casa lui mister Wickfield, acolo unde îl găsise cândva pe Uriah Heep lucrând, îl văzu acum pe mister Micawber. Stătu de vorbă cu el şi fu uimit de schimbarea lui. Îi devenise fidel lui Heep şi îl lăuda în fel şi chip, spunând că nu poate vorbi despre treburile firmei cu David.

Se duse apoi la Agnes şi îi povesti ce se întâmplase cu Dora. Agnes îl sfătui să le scrie deschis celor două mătuşi la care locuia Dora. Să le povestească toate cum se întâmplaseră şi să le ceară permisiunea de a le vizita.
David rămase să locuiască până la plecare în casa lui mister Wickfield. Într-o seară asistă la o scenă în care Uriah Heep îşi dezvălui pe neaşteptate dorinţa ca Agnes să-i fie soţie. Asta îl făcu să izbucnească într-o criză de furie pe tatăl ei, aşa că Heep dădu înapoi. Nu renunţă însă la intenţia lui şi i-o spuse lui David la plecare.

40. Peregrinul

Acasă, David îi arătă mătuşii scrisoarea pregătită pentru mătuşile Dorei. Fu aprobată şi o trimise. Într-o seară, plecând de la doctorul Strong, îl întâlni pe Pegotty. Intrară la un han şi omul îi povesti pe unde fusese în căutarea lui  Emily. Nu observă că în uşă stătea Martha, care auzi totul.
Călătorise când pe jos, când cu diligența. Se dusese întâi în Franţa, continuase căutarea în Italia, apoi trecuse munţii în Elveţia. Aici află că Steerforth, Emily şi Littimer plecaseră, dar nu se ştia unde. Revenise în ţară. Missis Gummidge îi dăduse trei scrisori, care sosiseră în lipsa lui. Conţineau bani, care lui nu îi trebuiau. Voia să îi înapoieze celui care o necinstise pe Emily. Acum pleca din nou în căutarea ei.

41. Mătuşile Dorei

Mătuşile Dorei îl invitară pe David Copperfield la ele acasă. David îl luă cu el pe Traddles.
Miss Lavinia şi miss Clarissa Spenlow se arătară interesate de povestea de iubire dintre David şi Dora. Nu arătară mare încredere în soliditatea acestui sentiment. Fură însă gata să îl pună la încercare, aşa că îşi dădură acordul ca David să le viziteze pe ele, de două ori pe săptămână. Nu voiau să recunoască existenţa vreunei legături între cei doi, până nu le puneau la încercare sentimentele.  O invitară în vizită şi pe mătuşa Betsey şi David se bucură, chiar dacă se cam temea de întâlnirea dintre ele.
În sfârşit, David căpătă permisiunea să o vadă pe Dora. Fata spuse întâi că nu îi place prietenul lui,  apoi spuse să nu o aducă pe mătuşa lui, fiindcă e rea. David o iubea atât de mult încât nu se supără şi râse. Mai târziu, după ce mătuşile se cunoscură, mai făcu o încercare să o obişnuiască pe Dora cu socotelile casei şi cu bucătăria. Dora spuse că o doare capul când vede socotelile. Cartea de bucate o folosi la dresajul lui Jip.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !