9 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (17)

roman de CHARLES DICKENS


36. Entuziasm

David Copperfield porni de dimineaţă către casa doctorului Strong. Aflase că are nevoie de un secretar şi se ducea să solicite această slujbă.  În drum vizită o căsuţă despre care credea că ar fost bună pentru el şi Dora. Avea şi o grădiniţă, în care Jip ar fi putut alerga în voie.
Doctorul Strong se bucură să îl ia ca secretar pe David. Urma ca David să lucreze la el dimineaţa şi seara, iar în timpul zilei să meargă la biroul de avocatură.
Missis Strong era bine. Jack Maldon se întorsese din India şi îşi făcea veacul pe acolo. Doctorul îi cumpărase o slujbă bună, dar el nu se omora cu munca.
David se duse la Traddles cu mister Dick. Hotărî să înveţe stenografia, ca să scrie cuvântările la Cameră pentru gazete. I se găsi şi lui mister Dick ceva de lucru, să copieze documente.
Se mai angajase cineva secretar ! Mister Micawber se mută cu familia la Canterbuy, unde urma să lucreze pentru Uriah Heep şi să-şi facă şi el un rost, în sfârşit.

37. Un mic duş rece

După vreo săptămână de muncă necurmată, David Copperfield ajunse să o întâlnească pe Dora la miss Julia Mills. Îi spuse situaţia în care ajunsese. Dora reacţionă copilăreşte, izbucni în plâns, vru la Julia Mills.
David o linişti cu greu şi începu să-i spună hotărât despre faptul că trebuie să fie viteji, să biruiască piedicile, să lupte. Îi spuse pe departe să înveţe să ţină socotelile în gospodărie, să citească o carte de bucate. Dora se sperie din nou, ba chiar leşină. Miss Julia sosi şi o trimise pe Dora să se spele pe ochi. Rămas singur cu ea, David îi explică despre ce era vorba.
Julia Mills îi spuse lui David că aceste idei nu i se potrivesc Dorei, care e o răsfăţată. Deşi o iubea în continuare pe Dora, câteodată, seara, David nu se putu împiedica să nu cadă pe gânduri.

38. Dizolvarea unei firme

David Copperfield îşi duse planul în aplicare mai departe. Învăţă cu multă trudă stenografia. Traddles venea seara la el acasă şi îi citea nişte discursuri, iar el le stenografia. La început a fost foarte greu, dar apoi câştigă în viteză. Necazul a fost când a trebuit să descifreze ceea ce scrisese. Nu a reuşit, aşa că a trebuit să înveţe stenografia de la început.
Într-o dimineaţă, mister Spenlow îl chemă pe David la el în birou. Acolo se afla miss Murdstone. Aceasta găsise scrisorile lui David către Dora şi le arătase tatălui ei. Mister Spenlow îi ceru lui David să înceteze relaţiile cu fiica lui, fiindcă avea planuri mari pentru ea. David spuse că el o iubeşte pe Dora şi ea pe el şi nu va renunţa la ea niciodată. Mister Spenlow îi dădu termen de gândire o săptămână şi ameninţă că îşi va schimba testamentul, pe care spunea că îl făcuse în favoarea Dorei, ca singură fiică.
David se duse şi îi povesti totul lui miss Mills, apoi, acasă,  îi povesti mătuşii. Se culcă deznădăjduit şi tot aşa se duse dimineaţă la slujbă.
La birou găsi o mare agitaţie, se întâmplase o mare nenorocire. Seara,  mister Spenlow luase masa singur, în oraş, făcuse un atac de dambla şi murise.
După câteva zile, David fu rugat să ajute la găsirea testamentului lui mister Spenlow, fiindcă nu dădea nimeni de el. Nu lăsase nici un testament şi fusese cheltuitor şi neglijent cu afacerile lui. După lichidarea datoriilor răposatului, Dorei aveau să-i rămână abia vreo mie de lire.
Dora se mutase la două mătuşi, surorile lui mister Spenlow. O luase şi pe Julia Mills cu ea. David află veşti despre Dora numai de la miss Mills, fiindcă ea nu voia să se gândească decât la tatăl ei.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !