9 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (16)

roman de CHARLES DICKENS


33. Deplin fericit

Cu iubirea pentru Dora Spenlow în suflet, David Copperfield se întoarse la Londra împreună cu Pegotty, ca să pună în regulă testamentul lui Barkis. Până când să iasă actele o duse să viziteze oraşul, să vadă Turnul Londrei, să urce în vârful cupolei la catedrala Sfântul Paul.

Într-o zi,  pe când era la birou cu Pegotty, îl văzură ieşind din biroul lui mister Spenlow pe mister Murdstone. Aflară că acesta îşi scosese o autorizaţie de căsătorie şi urma să se însoare cu o fată foarte tânără, frumoasă şi bogată. Pegotty nu se putu opri să nu o compătimească în gura mare. Mister Spenlow îl invită pe David Copperfield la un picnic organizat pentru aniversarea zilei de naştere a fiicei sale.
David o cunoscu la picnic pe miss Julia Mills care luă sub protecţia ei iubirea lui David. Cu acest prilej el îşi mărturisi Dorei sentimentele. Şi ea îl iubea, aşa că se socotiră ca şi logodiţi.

34. Mătuşa îmi face o surpriză

David se văzu cu Traddles care îi povesti că Micawber ajunsese să se ascundă şi să îşi schimbe numele ca să  scape de urmărirea creditorilor. Chiar şi pe el îl făcuse să semneze şi o a doua poliţă şi să îşi pună amanet lucruşoarele dragi. David şi Pegotty îl ajutară să îşi scoată lucrurile de la amanet. Cel de la casa de amanet îi pusese lucrurile în vânzare. Lui i-ar fi cerut un preţ mare, dar Pegotty se duse şi se târgui cu negustorul până obţinu un preţ bun.
Reîntorşi acasă, avură o surpriză. În cameră se aflau mătuşa Betsey şi mister Dick, cu nişte bagaje, pisica mătuşii şi colivia cu cei doi canari. Mătuşa Betsey îi spuse lui David că îşi pierduse averea, nu mai avea nimic decât căsuţa , pe care avea să o închirieze, şi lucrurile din acea incăpere.

35. Descurajare

Seara, David vorbi cu mătuşa Betsey despre Emily, apoi despre iubirea lui pentru Dora. Mătuşa parcă voia să îi spună ceva, spuse la un moment dat că e orb, dar nu se opuse frumoaselor lui sentimente.
A doua zi, încercă să recupereze măcar o parte din mia de lire cu care mătuşa îi plătise ucenicia. Mister Spenlow şi asociatul său, mister Jorkins, nu acceptară. Disperat, se întoarse către casă. În drum se întâlni cu Agnes, geniul său bun, pe care o chemase mătuşa Betsey printr-o scrisoare. Agnes îi spuse că Uriah Heep devenise asociatul tatălui ei şi că locuia la ei, împreună cu mama lui.
Acasă, mătuşa Betsey le spuse că pierduse averea fiindcă retrăsese banii din grija tatălui lui Agnes şi îi investise prost, pierzându-i pe rând. Agnes se purtă minunat, încurajându-i pe toţi şi, la sfârşitul serii, David parcă o auzi iar pe mătuşa spunând că este orb !

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !