9 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (15)

roman de CHARLES DICKENS


29. Din nou la Steerforth acasă

David Copperfield se duse la Steerforth acasă. Miss Dartle fu tot timpul iscoditoare cu el. Cu Steerforth fu drăguţă până când acesta o cuprinse cu braţul, iar ea izbucni furioasă. La culcare, Steerforth  îi spuse lui David că, dacă se va ivi vreodată ceva care să-i despartă, să nu-şi amintească despre el decât părţile lui bune.

30. O jale

David plecă la Yarmouth. Aici vorbi întâi cu  mister Omer. Află că Barkis e bolnav, pe patul de moarte. Află despre Emily că e nehotărâtă, că pare că nu vrea să se despartă de unchiul ei care o crescuse ca un tată, mister Pegotty.
Ajuns la casa lui Pegotty, David văzu într-adevăr că fata prefera să stea cu unchiul ei. Când viitorul ei soţ îi propuse să o conducă spre casă, ea spuse că vrea să rămână cu unchiul.
Merseră apoi în camera unde zăcea Barkis. Părea că nu mai simte nimic. La apropierea lui David, îl recunoscu totuşi şi îi spuse cuvintele de demult, de când o curtase el pe Clara Pegotty. În noaptea aceea îşi dădu sufletul, aducând jale în inimile celor care îl iubiseră aşa cum era el.

31. O şi mai cumplită jale

A doua zi după înmormântare, David se duse la casa lui mister Pegotty. Se aflau acolo sora lui şi missis Gummidge. Îi aşteptau şi pe Ham şi Emily. Mister Pegotty pusese o lumânare aprinsă la fereastră.  Spunea că întotdeauna o va aştepta pe Emily aşa, ca să nimerească drumul spre casă.
Apăru în uşă Ham, care îi spuse lui David să vină până afară, să-i arate ceva. Afară, îi spuse izbucnind în lacrimi că Emily fugise şi îi dădu scrisoarea ei. Intrară şi David le citi scrisoarea celorlalţi, care ascultau într-o tăcere plină de jale.
Emily fugise cu Steerforth, ajutaţi de Littimer.

32. Primii paşi într-o lungă călătorie

Mister Pegotty hotărî să plece cu David Copperfield la Londra, apoi să pornească în căutarea lui Emily. Missis Gummidge rămase să-l aştepte şi promise că va ţine căsuţa lor primitoare tot timpul şi lumânarea aprinsă la fereastră.
Seara, David se trezi la el cu pitica, miss Mowcher. Aceasta îi spuse, cu jale în suflet, că ea făcuse legătura între Emily, Steerforth şi Littimer. Crezuse ceea ce îi spusese Steerfort, că David ar fi iubit-o pe Emily şi fuga se făcea în folosul lui.  Intrase la bănuieli doar atunci când văzuse că ei tot vin şi pleacă, dar David nu apare deloc. Îi promise lui David să îl anunţe dacă află ceva despre fugari şi plecă.
Mister Pegotty  îi ceru lui David să îl ducă să vorbească cu missis Steerforth.  O întrebă pe aceasta dacă Steerforth are de gând să se căsătorească cu Emily. Aceasta răspunse furioasă că nu acceptă să se căsătorească cu o calică şi nu îl va mai primi acasă niciodată dacă nu se va despărţi de Emily. La plecare, Rosa Dartle îl opri pe David şi adăugă şi ea cuvinte grave şi jignitoare la adresa lui Emily şi a familiei sale.
Mister Pegotty plecă să o caute pe Emily prin Londra, apoi prin alte părţi. Îi lăsă vorbă, dacă s-ar întoarce în lipsa lui, că o iubeşte şi o iartă.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !