9 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (14)

roman de CHARLES DICKENS


27. Tommy Traddles

David Copperfield merse să-l vadă pe Tommy Traddles la el acasă. Fu surprins să vadă în ce sărăcie locuieşte. Află că este logodit cu o fată fără avere, care mai avea nouă fraţi. Şi familia ei trăia în sărăcie.  Erau hotărâţi să aştepte amândoi oricât până când se vor putea căsători.
La uşa lui Tommy veni vecinul de jos. Traddles lua adesea masa cu el şi cu soţia acestuia.
David descoperi că vecinul era mister Micawber. Apăru şi missis Micawber. Amândoi erau de o eleganţă jerpelită, iar ea mai era şi gravidă. Tânărul  nu se lăsă până nu stabiliră o zi în care să vină toţi să ia masa la el.

28. Mister Micawber aruncă mănuşa

David se pregăti şi, în ziua stabilită, îşi primi oaspeţii cum se cuvine. În toiul petrecerii se pomeni în odaie cu Littimer, care îşi căuta stăpânul, pe Steerforth. După ce plecă, îşi continuară micul ospăţ şi stătură de vorbă liniştiţi.
Soţii Micawber se aflau în aceeaşi stare ca mai înainte, plini de datorii  şi fără nici un venit. Mister Micawber semnase şi o poliţă de împrumut şi mai voia să facă alta. Cu banii voia să plătească un număr mare de anunţuri în ziare. Avea să arate ce om priceput era şi sigur cineva avea să-i dea o slujbă, să scape de datorii şi de sărăcie.
La plecare, David îi conduse. Rămase cu Tommy în urmă şi îl sfătui să nu le împrumute bani soţilor Micawber. Erau cumsecade, dar erau şi înglodaţi în datorii şi nu ar fi avut de unde să îi dea banii înapoi. Tommy îi spuse că nici nu ar fi avut de unde să le dea, dar că îi girase împrumutul.
Nici nu  se întoarse bine David în casă că se trezi cu Steerforth. Acesta îi spuse că vine de la Yarmouth, unde stătuse vreo săptămână. Nu ştia mare lucru despre cei dragi lui David. Micuţa Em'ly urma să se căsătoreasca peste câteva săptămâni sau câteva luni, nu prea ştia. În schimb îi adusese o scrisoare de la Pegotty.
În timp ce Steerforth mânca şi bea, David citi scrisoarea. Barkis era foarte bolnav şi  i se apropia sfârşitul. Hotărî să plece a doua zi la Yarmouth, dar Steerforth insistă să meargă întâi la el acasă. David acceptă şi Steerforth plecă.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !