9 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (13)

roman de CHARLES DICKENS


25. Genii bune şi genii rele

David Copperfield primi o scrisoare draguţă de la Agnes. Îşi luă inima în dinţi şi se duse la ea. Ţinea foarte mult la părerea ei şi de aceea o rugă să îl ierte. Foarte delicată, Agnes îi arătă că sunt prieteni, ca și înainte. Atunci David îi spuse că ea îi este geniul bun.
Agnes profită de acest prilej şi îi spuse să se ferească de geniul rău. Fără să-i fi spus pe nume, David pricepu imediat că este vorba despre Steerforth.
Îi luă apărarea, spuse că prietenia cu el i-a adus numai lucruri bune. Agnes insistă şi îi spuse că simte că e un prieten primejdios.
Trecură apoi la geniul rău al tatălui ei. Agnes îi spuse lui David Copperfield că Uriah Heep profitase de patima pentru băutură a tatălui ei. Îşi băgase tot mai mult nasul în afacerile lui. Se părea acum că era în măsură să îl forţeze să şi-l facă asociat. David urma să îl întâlnească pe Uriah Heep a doua zi, la masa dată de gazda lui Agnes. Fata îl rugă să se stăpânească şi să se poarte cât mai frumos cu el.
După masă, David plecă însoţit vrând nevrând chiar de Uriah Heep. Acesta îi mărturisi că aşteaptă să devină asociatul lui mister Wickfield. Îi spuse chiar că năzuieşte la inima lui Agnes. David se frământă şi nu închise ochii toată noaptea.

26. Cad în robie

David Copperfield fu primit definitiv în birourile firmei "Spenlow&Jorkins". Cu acest prilej,  David le făcu cinste colegilor cu o mică gustare şi un pahar de vin.
După scurtă vreme, mister Spenlow îl invită să petreacă weekendul la reşedinţa lui, căci se întorsese fiica lui, Dora Spenlow, de la Paris. De cum dădu cu ochii de ea, David se îndrăgosti nebuneşte. Nici nu se mai putu mira când văzu că dama de companie  a fetei era miss Murdstone, sora tatălui său vitreg.
La un moment dat miss Murdstone îi propuse să nu vorbească cu ceilalţi despre relaţia lor şi întâmplările prin care trecuseră. David acceptă bucuros, mirându-se în sinea lui cum de putuse ajunge ea dama de companie a unei miniaturi drăgălaşe cum era Dora Spenlow. Se gândea că miss Murdstone aduce mai degrabă cu un temnicer decât cu o dama de companie, dar se linişti văzând că Dora nu făcea prea mare caz de ea.
David făcu tot ce fac îndrăgostiţii. Încercă să se împrietenească cu Jip, căţeluşul Dorei. Începu să umble cât mai ferchezuit, cu veste elegante şi pantofi foarte strâmţi. Căuta să îi iasă în cale la plimbare sau la magazine. Era însă întotdeauna însoţită de miss Murdstone.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !