2 iunie 2018

CORIGENT LA LIMBA ROMÂNĂ (5)

roman de ION MINULESCU

De când a acceptat postul de bibliotecar, fostul corigent la limba română și-a schimbat modul de viață. Noaptea doarme, iar ziua învață pentru examenul fixat pentru jumătatea lunii iunie. Bucu e îngrijorat, căci tuberculoza Lizichii progresează, iar ea duce o viață de noapte tot mai agitată.
Tânărul își ia examenul, dar acum trebuie să plece în țară, să-și ia majoratul și să-și prelungească amânarea serviciului militar. În același timp pleacă și marele duce, căci izbucnise războiul ruso-japonez (1904).
După ce a cheltuit rapid suma de bani lăsată de marele duce, apoi leafa de bibliotecar pe trei luni și banii obținuți de Bucu prin vânzarea ceasului de aur de la tata, inelului cu briliant de la mama-mare, hainelor și pardesiului, Lizica așteaptă ca Bucu să plece de la Paris și să-i trimită bani din țară. Mai ales că marele duce scrisese că nu-i mai poate trimite nici un ban și că existența ei nu îl mai interesează.
Ajuns acasă, Bucu găsește o telegramă de la Lizica, ce îi cere cinci mii de lei pentru a se interna la un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză. Mama încearcă să îl convingă de faptul că banii aceștia ar trebui să-i trimită familia ei, fără să știe că Lizica rupsese relațiile cu cei de acasă. El împrumută acești bani de la Kety, care îl iubește ca la început, și îi trimite banii Lizichii.
Bucu pleacă la București. Îl revede pe Cotan, funcționar la Ministerul de Interne, și află despre Chiostec, care abandonase Medicina și se întorsese la Merișani și Țăpuș, care cânta la chitară într-un restaurant de la gara de Nord. În sfârșit, tânărul își obține majoratul și pleacă grăbit spre Paris, să o regăsească pe Lizica.

* * *

Urmează Corigent la limba romana (6)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !