20 iunie 2018

COLIBA UNCHIULUI TOM. Povestire pe scurt (9)

roman de HARRIET BEECHER-STOWE


25.Micul misionar


Domnișoara Ophelia se supără foarte rău pe Topsy fiindcă îi stricase o garnitură de pălărie. Imediat, Marie îi sugerează să poruncească servitorilor să-i tragă lui Topsy o bătaie bună. Domnișoara Ophelia nu vrea asta, dar n-o mai vrea nici pe Topsy, de care spune că s-a săturat. Saint Clare folosește prilejul pentru a o întreba, dacă ea nu e în stare să educe un singur copil, de ce mai trimite biserica misionari pentru a educa mii de oameni asemeni lui Topsy.

Auzind toate acestea, Eva îi face semn lui Topsy să meargă cu ea. Saint Clare si Ophelia ascultă, fără a fi văzuți, ce vorbesc cele două fete. Eva îi spune lui Topsy că domnișoara Ophelia ar iubi-o dacă ar ar fi cuminte, dar micuța sclavă îi răspunde că domnișoara nu o poate suferi pentru că este neagră. Eva îi spune că ea o iubește și o roagă să încerce să fie mai cuminte. Să facă asta pentru ea, fiindcă nu vor mai fi multă vreme împreună. Impresionată, Topsy promite că se va strădui. Lui Saint Clare, scena aceasta îi amintește de mama lui. Domnișoara Ophelia recunoaște că nu suportă ca Topsy să o atingă, și spune că ar dori să fie la fel ca Eva.

26. Moartea

Eva simte că i se apropie tot mai mult moartea. Cere domnișoarei Ophelia să-i tundă părul, fiindcă voia să lase amintire fiecăruia câte o șuviță de păr, așa cum se obișnuia pe atunci. Întinsă în pat, cere să fie chemați toți servitorii. Le dăruiește câte o șuvita de par si le cere să aibă grijă de sufletul lor, să se roage lui Dumnezeu și să citească, ori să ceară să le citească cineva din Biblie.
După câteva zile, Eva moare, avându-i pe toți în jurul ei pentru ultima oară.

 27.”Acesta e sfârșitul lumii”

Eva este plânsă de toată lumea, dar cel mai sfâșietor plânge Topsy, fiindcă o pierduse pe singura ființă care o iubea. Domnișoara Ophelia încearcă să o liniștească și îi spune că și ea o iubește, fiindcă a învățat asta de la Eva.
Saint Clare se ocupă de toate, înainte și după înmormântare, pare că e liniștit, dar de fapt durerea i-a secat toate lacrimile.
Servitorii cred că Marie suferă cu mult mai mult, luându-se după crizele ei de nervi, după faptul că trimitea mereu după doctor și cerea mereu tot felul de îngrijiri. Numai Tom înțelegea suferința mută a stăpânului său.
Peste câteva zile familia Saint Clare se întoarce la New Orleans. Saint Clare se ocupă cu activitățile lui obișnuite, iar soția lui îl socotește nepăsător, spre deosebire de verișoara lui. Tom vorbește cu stăpânul lui, iar credința lui și rugăciunea fierbinte pe care o rostește îl fac pe Saint Clare să se simtă mai aproape de mica lui Eva.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !