20 iunie 2018

COLIBA UNCHIULUI TOM. Povestire pe scurt (8)

roman de HARRIET BEECHER-STOWE

22.”Iarba se veștejește, floarea se ofilește”

Au trecut doi ani de când coliba unchiului Tom a rămas fără bunul negru. Tom primise răspuns la scrisoarea lui și aflase că și Chloe muncește ca să adune bani pentru răscumpărarea lui, așa că aștepta cu nădejde. Prietenia lui cu Eva îi ușura mult așteptarea.

În timpul verii, familia Saint Clare se mutase cu toată gospodăria în vila lor de pe malul lacului Pontchartrain. Eva citea cu tot mai mare nesaț din Biblie. Într-o seară se află cu Tom pe malul lacului, cu Biblia pe genunchi. Cei doi au o discuție, la sfârșitul căreia Eva îi spune că se va duce curând în ceruri.
Într-adevăr, fetița este tot mai slabă, pielea ei se face tot mai străvezie, respirația tot mai grea. Adesea avea febră și tusea ei nu putea fi lecuită de nici un medicament. Domnișoara Ophelia îi atrage atenția asupra acestor semne de boală lui Saint Clare, dar acesta nu vrea să creadă că fata lui este bolnavă. Totuși, observă cu  strângere de inimă fetița și este înspăimântat de maturitatea ei de gândire și simțire.
Eva este preocupată numai să facă bine în jurul ei. Îi cere mamei ca servitorii negri să fie învățați să citească. Pentru a-i abate atenția, mama îi arată bijuteriile care vor fi ale ei când va ieși în lume. Eva spune că ea le-ar vinde, ar cumpăra un loc în Nord, ar aduce toți sclavii acolo și i-ar învăța să scrie și să citească.

23. Henrique

Sosește în vizită Alfred, fratele geamăn al lui Augustin Saint Clare. Deși gemeni, cei doi aveau înfățișări și firi deosebite, dar erau prieteni foarte buni. Alfred vine și cu fiul său cel mai mare, Henrique. Acesta este fermecat de grația Evei. Henrique se poartă foarte rău cu Dodo, servitorul său negru, îl bate cu cravașa în fața fetei și nu înțelege de ce aceasta îi ia parte și îi vorbește frumos sclavului.
Cei doi frați observă scena și discută despre ea, având păreri total opuse în ceea ce privește sclavii negri și atitudinea albilor față de ei. Amândoi ajung însă la concluzia că sistemul de educație al copiilor este deficitar. Cei doi copii se întorc încântați din partida de călărie pe care o făcuseră. Eva arată ciudat și cei doi frați observă asta. Henrique este atât de vrăjit de verișoara lui, încât îi promite că va fi bun cu Dodo.

24. Presimțiri

Eva este din ce în ce mai slabă și mai lipsită de puteri. Mama ei, care nu acceptase mult timp ideea că fetița ar fi bolnavă, trece în extrema cealaltă și se văicărește de parcă totul ar fi fost pierdut.
Intervenția medicului nu mai este acum de nici un ajutor. Eva spune că se va duce în împărăția lui Dumnezeu. E tristă și îi pare rău că se va despărți de toate, mai ales de tatăl său, fiindcă simțea că ea este totul pentru el. Într-o zi îi spune deschis tatălui ei că ea îi va părăsi în curând. Îl roagă să lupte pentru a ușura viața sclavilor și a fi eliberați până la urmă. Îi cere, de asemenea, să îl elibereze pe Tom imediat după moartea ei. Îndurerat, tatăl ei îi promite ca va face orice îi cere ea.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !