20 iunie 2018

COLIBA UNCHIULUI TOM. Povestire pe scurt (4)

roman de HARRIET BEECHER-STOWE

10. Noul proprietar își preia dreptul

Dimineață, în coliba unchiului Tom, mătușa Chloe îi pregătește doar câteva lucruri bărbatului ei. În Sud, unde avea să fie vândut pentru a munci pe plantațiile de bumbac, sclavii nu aveau voie să aibă prea multe lucruri.
Femeia plânge, revoltată până și împotriva lui Dumnezeu, care îngăduia ca sclavii să aibă o asemenea soartă, să fie vânduți ca mărfurile neînsuflețite sau ca animalele. Doamna Shelby vine la ei și, plângând, îi promite din nou lui Tom că îl va răscumpăra cât de curând.

Sosește și Haley cu o căruță. Îl urcă pe Tom în căruță și îi pune cătușe la picioare. Pe drum, oprește la o fierărie, spre a lărgi o altă pereche de cătușe, pe care voia să i le pună lui Tom la mâini.
Chiar atunci sosește George Shelby, care îi promite lui Tom că nu se va lăsa până când părinții lui îl vor răscumpăra. Îl atinge pe Haley cu câteva cuvinte despre urâta ocupație de a vinde sclavi, dar acesta îi răspunde calm că domnii și doamnele care cumpără sclavi, așa cum au făcut și părinții lui, sunt la fel ca aceia care vând sclavi.

11. Marfa se strică

Într-un han dintr-un sat din Kentucky, sosește domnul Wilson, patronul fabricii la care lucrase George, bărbatul Elizei. Vine apoi și o trăsură cu un bărbat înalt, cu obraz de spaniol și cu înfățișare de gentleman, însoțit de un vizitiu negru.
Domnul Wilson se uită cu mare atenție la noul-sosit și îl recunoaște. Era George. Acesta îl poftește în camera lui și patronul îi spune că nu  a făcut bine că nu a respectat legile și a fugit de la stăpân. Atunci George îi spune că nu acceptă să fie sclav, fiindcă nu este mai prejos decât alți oameni. Îi povestește cum primul lui stăpân, care era și tatăl lui în același timp, o vânduse pe mama lui și pe cei șapte copii ai ei la stăpâni diferiți. Pe el îl cumpărase un om care o cumpărase și pe o soră de-a lui. Fiindcă nu acceptase să ducă o viață dezonorantă, sora lui fusese vândută la New Orleans, pentru a deveni prostituată. Stăpânul de la care fugise, îl despărțise de soție și îl luase de la fabrică fără nici un alt motiv decât pentru că era un sclav negru și stăpânul nu admitea să ducă o viață onorabilă ca și albii. Așa că el, George, nu recunoaște legile strâmbe și se duce să trăiască în Canada, unde nu există sclavie și asemenea legi.
Domnul Wilson îl înțelege pe George până la urmă. Îi dă un teanc de bani și promite să-i dea de veste Elizei despre soarta bărbatului ei.

12. Incidențele unui negoț legal

Pe drum, Haley trece pe la un târg de sclavi și cumpără un  băiat de vreo paisprezece ani, dar refuză să o cumpere și pe bătrâna lui mamă, căreia îi fuseseră vânduți în Sud toți ceilalți feciori. Mai cumpără trei sclavi, apoi se îmbarcă cu toții pe un vapor care îi duce spre Sud.
Pe vapor se iscă o discuție despre sclavie între două doamne albe. Una socotește că negrii simt la fel ca albii și că sclavia este o rușine. Cealaltă crede că negrii o duc mai bine în sclavie decât dacă ar fi liberi.
Vaporul oprește în alt oraș și  Haley cumpără o femeie cu un copil mic. Ca să urce pe vapor liniștită, fostul stăpân o minte spunându-i că a închiriat-o pentru o vreme ca să lucreze la hanul în care lucra și soțul ei. După ce vaporul pornește, Haley îi spune adevărul.
Un străin cumpără copilul femeii, iar Haley i-l dă când ajung în alt port, în timp ce copilul dormea și mama se îndepărtase pentru scurt timp de el. Când află că i-a fost vândut copilul, femeia rămâne împietrită. Noaptea, când toți dormeau, hotărâtă să-și ia viața, se aruncă în râu  și moare.

  * * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !