20 iunie 2018

COLIBA UNCHIULUI TOM. Povestire pe scurt (5)

roman de HARRIET BEECHER-STOWE

13. În mijlocul quakerilor

Eliza se află acum în casa familiei Halliday, albi, quakeri (sectă religioasă răspândită mai ales în Anglia și SUA). Rachel Halliday, o doamnă de vreo cincizeci și cinci - șaizeci de ani, o îndeamnă pe Eliza să rămână la ei, dar tânăra femeie se teme de urmăritorii ei și vrea să ajungă în Canada. Sosește Simeon Halliday, soțul Rachelei, care aduce vestea că seara vor sosi acolo câțiva sclavi fugari, printre care se va afla și George Harris, soțul Elizei.


Eliza cade într-un leșin adânc, apoi adoarme. Când se trezește, lângă ea stă și plânge de fericire soțul ei. În seara următoare aveau să plece mai departe.

14. Evangeline

Tom se află pe un vapor mare, încărcat cu mărfuri și cu oameni. Harnic, liniștit și ascultător, reușise să câștige încrederea lui Haley, care acum îl lasă să circule fără cătușe. Coliba unchiului Tom este acum numai o amintire, ca și familia și viața pe care o dusese sclavul negru.
Pe vapor călătorea și un gentleman alb, tânăr și bogat, Augustin Saint Clare. Împreună cu el se afla și Evangeline, Eva, fiica lui, o fetiță de vreo șase ani, jucăușă și frumușică. Tom se împrietenește cu fetița și o salvează de la înec, când aceasta cade în apă.
Eva îl convinge pe tatăl ei să îl cumpere pe Tom. Argumentul ei suprem: vrea să îl facă fericit. După ce negociază cu Haley, Saint Clare îl cumpără pe Tom și îl anunță că va fi vizitiul său.

15. Despre noul stăpân al lui Tom și felurite alte probleme

Augustin Saint Clare provenea dintr-o familie originară din Canada. Mama lui fusese franțuzoaică și moștenise de la ea un organism plăpând și o mare sensibilitate. Cu timpul, sensibilitatea se ascunsese sub o înfățișare bărbătească, dar nu dispăruse. În tinerețe suferise o mare lovitură. Se îndrăgostise de o orfană frumoasă și inteligentă. Pe când pregătea nunta, primise o scrisoare din partea tutorelui fetei, în care era anunțat că ea se va căsători cu altcineva. Mândria îi jucase o festă. Nu se dusese să ceară explicații, ci se căsătorise aproape imediat cu cea mai frumoasă femeie din înalta societate. După scurtă vreme primise o scrisoare din partea iubitei sale. Tutorele voise să o mărite cu fiul său și îi ascunsese scrisorile iubitului. Aflase de curând de această urzeală și îl anunța că îl iubește cu aceeași putere. Distrus, el îi răspunsese că s-a căsătorit și că totul se terminase între ei.
Dacă femeia pe care o luase de soție ar fi fost o femeie adevărată, l-ar fi ajutat să treacă peste această lovitură. Marie Saint Clare, însă, era o femeie insensibilă și egoistă, pentru care nu conta nimic altceva decât plăcerile ei. Simți când Saint Clare începu să țină mai puțin la ea, simți că acesta o iubea pe fetița lor mult mai mult decât pe ea. Gelozia, veșnica nemulțumire, trândăvia intelectuală și fizică o transformară în câțiva ani într-o femeie gălbejită care umplea casa cu văicărelile ei. Desigur, gospodăria, lăsată numai pe mâinile servitorilor, suferise, așa că acum Saint Clare o aducea cu el din Nord pe verișoara lui mai vârstnică, Ophelia Saint Clare, să se ocupe de treburile gospodăriei.
Ophelia este o femeie ordonată, care vorbește puțin, iar când o face, vorbește direct și cu rost. Are sentimentul datoriei, este citită, are convingeri ferme. Îl iubește pe non-conformistul ei văr ca pe un copil, iar pe Eva o adoră.
Călătorii debarcă la New Orleans și ajung la preafrumoasa casă a lui Saint Clare. Tom este încântat de această casă mare cu o grădină încântătoare. Marie Saint Clare îi întâmpină pe toți cu răceală, iar Eva își dă frâu liber sentimentelor când o vede pe Mammy, o mulatră în vârstă.
Adolph, servitorul personal al lui Saint Clare, îl tratează de sus pe Tom, examinându-l mândru cu un binoclu. Stăpânul îl pune la punct, apoi îl prezintă pe Tom soției sale. Avea să ia locul vizitiului bețiv care răsturnase trăsura.

 * * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

3 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !