20 iunie 2018

COLIBA UNCHIULUI TOM. Povestire pe scurt (3)

roman de HARRIET BEECHER-STOWE

7. Lupta mamei

După ce părăsește coliba unchiului Tom, Eliza merge ore în șir cu copilul în brațe. Ea ajunge pe malul râului Ohio, care desparte statul Kentucky de statul Ohio. Râul era plin de sloiuri de gheață până la celălalt mal și era limpede că bacul nu putea să facă trecerea. Eliza intră într-un mic han, să afle dacă nu era nici o posibilitate să treacă râul. Hangița, crezând-o că are copilul bolnav, îi spune ca în timpul nopții un om va încerca să ducă pe celălalt mal niște mărfuri. În așteptarea nopții, Eliza culcă copilul, cu teama de urmăritori în inimă.

La conacul familiei Shelby toți sclavii fac tot ce pot pentru a întârzia plecarea în urmărirea Elizei. Unul răstoarnă sosiera și trebuie să fie pregătit un nou sos; altul cade cu cana cu apa, iar altul cu untul.
Domnul Shelby și doamna Shelby îl cheamă pe Tom și îi promit că până într-un an îl vor răscumpăra. Haley grăbește plecarea, dar Sam și Andy, cei doi sclavi ai domnului Shelby, care îl însoțeau, îl fac să o ia pe un drum foarte prost, plin de noroi și întrerupt de mai multe ferme.
Urmăritorii ajung, până la urmă, în satul în care poposise Eliza. Sam o vede pe fereastră și scoate un strigăt puternic. În timp ce ei intră pe ușa din față, Eliza fuge pe ușa din spate, cu copilul în brațe, la râu. Disperată, sare de pe un sloi de gheață pe altul până la malul opus. Aici o ajută un fermier care văzuse toată scena. El o sfătuiește să meargă la casa mare și albă din mijlocul orașului, unde trăiesc oameni buni.

8. Cum a scăpat Eliza

Haley, care nu îndrăznise să o urmărească pe femeie peste râul plin de sloiuri, se întoarce la han. Aici îi întâlnește pe Locker și pe Marks, care se ocupau cu prinderea sclavilor fugiți. Haley se înțelege cu ei să-i recupereze copilul, și în schimb ei se  vor alege cu mama acestuia, pe care o puteau vinde pe bani buni, fiind frumoasă, tânără, aproape albă și bine educată.
Cei trei așteaptă sosirea omului cu barca. În acest timp Sam și Andy ajung înapoi la conac și duc veste domnului Shelby, apoi sclavilor, că Eliza a scăpat.

9. În care se arată că un senator este și el un om

Senatorul Bird sosește acasă pentru o noapte. Doamna Bird îl întreabă dacă s-a votat în Senat legea care interzicea cetățenilor să-i ajute pe sclavii fugari. Senatorul îi spune că s-a votat. Soția lui este foarte revoltată și îi răspunde că această lege nu este dreaptă și creștinească, iar ea o va încălca atunci când i se va ivi ocazia să dea ajutor unui sclav fugit de la stăpân. Chiar atunci este chemată la bucătărie și dă cu ochii de Eliza, care zăcea leșinată. Un bătrân slujitor îi freca lui Harry piciorușele înghețate.
Când se trezește, Eliza povestește ce i se întâmplase și cum ajunsese acolo. Doamna Bird este foarte impresionată când Eliza îi spune că îi muriseră doi copii și fugise ca să îl păstreze lângă ea pe al treilea. Și doamnei Bird îi murise de curând unul dintre copilași, așa că o înțelege foarte bine pe tânăra femeie.
Soții Bird îi oferă Elizei haine călduroase pentru ea si pentru Harry. Noaptea,  senatorul Bird îi duce cu trăsura pe un drum plin de noroaie și hârtoape, la ferma lui John Van Trompe. Fermierul și cei șapte fii ai săi locuiau într-un loc retras, la care nu se ajungea ușor. Bărbatul era un om cu suflet cinstit și drept. El își eliberase sclavii și le cumpărase un teren roditor, pe care să își întemeieze cămine. Aflând povestea Elizei, se arată gata să o apere pe mamă și pe copilul ei.

  * * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !