20 iunie 2018

COLIBA UNCHIULUI TOM. Povestire pe scurt (2)

roman de HARRIET BEECHER-STOWE

4. O seară în coliba unchiului Tom

Coliba unchiului Tom, mică, din lemn, dar înconjurată de flori, se află nu departe de conac, locuința stăpânilor. Mătușa Chloe, nevasta unchiului Tom și șefă pricepută peste bucătăria stăpânilor, a terminat treaba la conac, iar acum pregătește cina pentru familia ei.
În coliba strălucind de curățenie se află și copiii, doi băieți și o fetiță mică ce abia învață să meargă, spre distracția fraților mai mari. La masă stă unchiul Tom, un negru înalt și solid, pe care îl învață să scrie  George, băiatul de treisprezece ani al stăpânilor.

Mătușa Chloe îi hrănește pe toți cu plăcinte calde, apoi pregătește coliba pentru adunarea săptămânală ce avea loc aici de ani de zile. Tom, fiind mai deștept și mai cunoscător în ale religiei decât ceilalți, este socotit un fel de preot. La adunare, sclavii veniți de la diferite familii vecine schimbă vești între ei, apoi cântă imnuri religioase, iar George le citește din Biblie.
În acest timp, în casa domnului Shelby, Haley primește de la acesta actul de vânzare pentru unchiul Tom și pentru băiatul Elizei și îi dă în schimb actul de ipotecare a casei. Domnul Shelby răsuflă ușurat că salvase casa, dar totuși nu este pe deplin mulțumit, fiind îngrijorat de soarta unchiului Tom.

5. În care se arată ce simte un ”obiect” însuflețit, care își schimbă proprietarul

Doamna Shelby află că soțul ei, neavând încotro, îi vânduse pe Tom și pe Harry. Femeia este indignată și îndurerată și vorbește cu dispreț și revoltă despre sclavie, pe care o socotește o crimă. Domnul Shelby îi explică faptul că a avut de ales între două rele: să-i vândă pe cei doi, ori să piardă casa și să fie nevoiți să-i vândă pe toți sclavii.
În timp ce soții Shelby vorbesc, Eliza ascultă la ușă. Când cei doi termină, se duce iute și strânge lucrurile micului Harry într-o legătură. Îi scrie un bilet stăpânei, în care îi mulțumește pentru bunătatea ei și îi spune că fuge pentru a-și scăpa copilul. Îl trezește pe băiețel și se duce cu el la coliba unchiului Tom. Le spune tuturor ce s-a întâmplat, iar mătușa Chloe îl îndeamnă pe Tom să fugă și el. Bărbatul, însă, nu vrea să fugă, fiindcă i-ar aduce mari necazuri stăpânului, care ar rămâne fără casă.
Eliza îi roagă pe ceilalți să-i dea de veste bărbatului ei că a hotărât și ea să fugă și că speră să se revadă în Canada. Pleacă, apoi, cu copilașul în brațe.

6. Descoperirea

A doua zi, stăpânii descoperă că Eliza fugise cu copilul. Sosește și Haley, care începe să blesteme când află vestea. Domnul Shelby îi oferă tot sprijinul pentru a-i găsi pe fugari. Sclavii ce trebuiau să-l ajute și să se ocupe de cai fac tot ce pot ca să-l rețină, făcând astfel pe placul doamnei Shelby. Unul dintre ei strecoară un jir, un fruct țepos de fag, sub șaua calului lui Haley.
Când Haley încalecă, animalul îl aruncă din șa și o ia la fugă. Negrii își abandonează caii și fug și ei după cal, dar îl fac să fugă și mai tare scoțând chiote și răcnete. Îl prind abia după vreo trei ceasuri, când nu se mai poate pleca fiindcă toți sunt obosiți și este și ora prânzului.

   * * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !