20 iunie 2018

COLIBA UNCHIULUI TOM. Povestire pe scurt (1)

roman de HARRIET BEECHER-STOWE

1. În care cititorul face cunoștință cu un om de omenie

Într-o după-amiază rece de februarie, doi bărbați stau de vorbă în sufrageria unei case din orașul P., statul Kentucky. Unul dintre ei este domnul Shelby, stăpânul casei; celălalt este Haley, negustor de sclavi. Cei doi discută despre Tom, un negru foarte muncitor, foarte cinstit și evlavios. Având o datorie la Haley și neavând bani să o plătească, domnul Shelby, deși ține foarte mult la Tom, vrea să i-l dea negustorului pentru a lichida datoria.
Negustorul mai cere o fetișcană sau un băiețandru în plus. Tocmai atunci intră un băiețaș negru de vreo cinci ani. Domnul Shelby îl pune să cânte și să joace, apoi să imite diferiți oameni. Haley îl cere pe băiețaș, dar intră mama lui, Eliza, o mulatră tânără și frumoasă, îl ia pe băiețaș și iese.
Negustorul de sclavi, entuziasmat de frumusețea ei, îi cere stăpânului ei să i-o vândă. Domnul Shelby nu vrea să o vândă pe Eliza și nici nu vrea să îl dea pe copilul ei. Haley spune că negrii pot îndura orice, nu sunt ca albii, iar el tratează sclavii cu multă omenie. Spunând că trebuie să discute și cu soția lui, care ținea foarte mult la sclavii lor, domnul Shelby îi cere negustorului să revină seara pentru a primi răspunsul lui.
Eliza, care auzise o parte din discuție, îi spune, plângând, doamnei Shelby, dar aceasta nu crede ca va fi vândut micuțul, căci nu știe nimic despre încurcăturile financiare ale soțului ei.

2. Mama

Eliza fusese crescută cu grijă de doamna Shelby. Se căsătorise cu George Harris, un mulatru inteligent și chipeș. Fusese închiriat de stăpânul său unei fabrici de pânză pentru saci. Aici ajunsese cel mai bun lucrător, ba chiar făcuse și o invenție deși nu știa carte.
De îndată ce aflase de invenție, moșierul, stăpânul său, se duse la fabrică. Se simțise inferior sclavului său și, invidios, îl luă de la fabrică, înapoi la moșie, nepăsător la rugămințile și ofertele patronului fabricii. La moșie, George fu pus la muncile cele mai grele sau umilitoare.
Căsătoria cu Eliza avusese loc în timp ce George lucra la fabrică. Nunta fusese pusă la cale chiar de doamna Shelby, iar cununia avusese loc în salonul casei familiei Shelby. L-au avut pe micul Harry și au fost fericiți până când moșierul l-a luat pe George înapoi la moșie.

 3. Soțul și tatăl

După ce doamna Shelby pleacă într-o vizită, sosește George. Îi povestește Elizei ce viață amară duce, deși se străduiește să-i intre în voie stăpânului său și să muncească cât mai bine. Stăpânul îl insulta și îl chinuia și îl punea pe fiul său să îl bată cu biciul. Gelos pe atașamentul unui câine pentru sclavul său, stăpânul îl pusese pe acesta să înece bietul animal. George nu voise și atunci stăpânul și fiul lui înecaseră ei câinele, apoi George fusese biciuit din nou.
Revoltat de toate acestea, George nu vrea să accepte că un om poate fi stăpânul altui om și că Dumnezeu îngăduie aceasta. Acum, stăpânul îi cerea să renunțe la Eliza, căci legea nu recunoștea căsătoriile între sclavi, și să ia o altă femeie, de pe moșie. George îi spune Elizei că a hotărât să fugă în Canada, unde nu exista sclavie, și va face tot ce va putea ca să-i cumpere, pe ea și pe copilul lor, de la domnul Shelby.

   * * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

6 comentarii:

  1. Va multumesc extrem de mult m-a ajutat mult

    RăspundețiȘtergere
  2. Este super referatul acestta doar ca as fi dorit sa fie mai multe detalii cum ar fi : ce masina a inventat George sau cum cazuse fetita, Eva in apa.

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !