24 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (12)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul II


Capitolul IV Unde se vorbește despre echipamentul lui Aramis și al lui Porthos


Cei trei muschetari și d'Artagnan se aflau la Athos, când Mousqueton sosește cu o figură supărată și îl cheamă pe stăpân acasă. Sosiseră animalele promise de doamna Coquenard, ca parte din echipament,  dar valetul nu vrea să spună nimic mai mult, așa că Porthos se duce acasă.

Sosește apoi Bazin, care își cheamă și el stăpânul acasă, fiindcă sosise un mesager de la Tours. Mesagerul îi adusese o scrisoare și bani pentru echipament de la iubita lui.
Ceva mai târziu, d'Artagnan trece pe la Aramis și pleacă amândoi spre casa lui Porthos. Pe drum se întâlnesc cu Mousqueton care mâna din urmă un catâr jerpelit și calul galben pe care venise d'Artagnan din Gasconia și îl vânduse când ajunsese la Paris. Mousqueton le spune că doamna Coquenard trimisese un cal spaniol și un catâr andaluz de toată frumusețea, dar soțul ei văzuse animalele și pusese să fie înlocuite cu acele două gloabe. Acum, Porthos îl trimisese să le ducă înapoi.
Porthos se întâlnește cu doamna Coquenard și se arată foarte supărat. Ca să-l împace, ea îl cheamă acasă la ea când era bărbatul ei plecat, ca să-i dea bani pentru echipament.

Capitolul V Noaptea, toate pisicile sunt negre

D'Artagnan se duce noaptea la Milady, dându-se drept de Wardes. Cum Milady poruncise să se stingă toate luminile din apartament, iar cei doi vorbeau în șoaptă, femeia nu își dă seama de farsa pe care i-o joacă tânărul, ba îi și mai dăruiește un inel cu safir în semn de dragoste.
A doua zi de dimineață, d'Artagnan se duce la Athos și îi povestește toată încurcătura în care intrase. Athos dă cu ochii de inel și îl recunoaște ca fiind inelul ce aparținuse mamei sale și pe care îl dăruise și el tot într-o noapte de dragoste.
Athos îl sfătuiește din nou pe tânăr să renunțe la legătura cu Milady  și acesta îi scrie femeii ca din partea lui de Wardes că nu mai are timp să o viziteze, fiind prins de o mulțime de treburi.

Capitolul VI Vis de răzbunare

Vreo două zile d'Artagnan nu o mai vizitează pe Milady, dar în a treia zi, de dimineață, Ketty îi aduce o scrisoare de la ea. Îl poftea în vizită chiar în seara aceea. Bucuros de invitație, tânărul răspunse că va veni, încălcând promisiunea pe care i-o făcuse lui Athos.
Seara, Milady face tot ce poate ca să-l cucerească pe d'Artagnan, îi spune chiar că îl iubește, dornică de răzbunare împotriva lui de Wardes. Îi cere să-l ucidă în duel pe conte, el promite, dar își cere și răsplata, iar Milady îl cheamă mai târziu la ea, noaptea, la ora unsprezece.

Capitolul VII Taina frumoasei Milady

Deși înțelege că Milady nu îl iubește și îl folosește doar ca pe o unealtă pentru răzbunarea ei, d'Artagnan este fericit că își va îndeplini dorința. După ce petrec două ore de dragoste, Milady stă de vorbă cu tânărul. El încearcă să îi mai domolească ura împotriva lui de Wardes, ea îl acuză că se codește, pe el îl ia gura pe dinainte și spune că nu de Wardes fusese cel care venise la ea cu câteva nopți înainte, ci chiar el. Furioasă, Milady sare din pat, tânărul vrea să o rețină și o prinde de capotul în care era îmbrăcată. Pânza subțire se rupe și tânărul vede, îngrozit, că Milady este înfierată pe umăr de călău cu floarea de crin.
Furioasă că d'Artagnan o păcălise și acum îi cunoștea și taina, Milady ia repede un pumnal și sare asupra lui. Gol cum era, el se apără cu spada și se străduiește să ajungă în dreptul ușii dinspre camera lui Ketty. Ajunge, intră și baricadează ușa. Ketty îl îmbracă în haine femeiești și tânărul părăsește casa chiar în clipa în care Milady striga de la fereastră portarului să nu-i deschidă.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !